Sağlık Siyatik Egzersizleri Nelerdir? Siyatik Ağrısını Geçiren Egzersizler Ve Kolay Hareketler Nelerdir?

Siyatik Egzersizleri Nelerdir? Siyatik Ağrısını Geçiren Egzersizler Ve Kolay Hareketler Nelerdir?

06.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Birçok insan siyatik ağrısının ne olduğunu bilmeden bu ağrıyı geçirebilir. Sinir gerilmesi, sıkışması ya da zarar gelmesi sonucunda bel bölgesinde ağrı hissedebilir. Bu ağrı siyatik hastalığının habercisi olabilir. İnsanların bu amaçla siyatik ağrı ve tedavisi konusunda bilinçlenmesi gerekir. Bu bilinçlilik hali bireylere ağrıyla baş edebilme imkanı verir. Bu amaçla yazıda detaylı olarak siyatik egzersizleri, siyatik ağrısı ve ağrının geçmesi için yapılması gereken kolay hareketler, egzersizler hakkında detayları derledik. 

Siyatik Egzersizleri Nelerdir Siyatik Ağrısını Geçiren Egzersizler Ve Kolay Hareketler Nelerdir

Siyatik egzersizleri siyatik hastalığından kaynaklı oluşan bel bölgesindeki ağrıya iyi gelmektedir. Bu egzersizler kolay hareketlerden oluşmaktadır. Siyatik ağrısını geçiren egzersizler ve kolay hareketler sayesinde insanlar biraz daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürebilir. 

Haberin Devamı

 Siyatik Egzersizleri Nelerdir?

 Siyatik egzersizlerine geçmeden önce siyatik ağrısının tam tanımının yapılması gerekmektedir. Siyatik hastalığının ne olduğunu bilmek de bu tanımı kapsamaktadır.

 Siyatik sinirin gerilmesi, sıkışması ve zarar görmesi demektir. Bunun sonucunda da ağrı bacak ve bel gölgesinde hissedilir. Bu ağrıya siyatik ağrı denir. Siyatik ağrıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışan bireylere siyatik hastalığı teşhisi konulur.

 Siyatik ağrı bu ağrıya özel olarak yapılan egzersizler ile hafifletilebilir. Bu egzersizler siyatik egzersizleri başlığı altında toparlanır. 

 Siyatik sinir ağrısını geçirebilen 7 adet egzersiz aşağıda tanıtılmıştır:

1. egzersiz: Yoga minderi ya da battaniye düz bir zemine serilebilir. Yerde gerçekleştirilecek egzersizdir. Egzersiz yapılacak oda çok serin olmamalıdır. Sırt üstü uzanılır. Dizler bükülür. Sağ bacak kaldırılır. Kaldırılan sağ bilek sol uyluğun üzerine konulur. Eller sol uyluğun arkasından sarılır. Bacaklar vücuda doğru çekilir. Baş yerden kaldırılmadan 30 saniye bu egzersiz hareketi yapılır. Bu hareket her iki bacakta da ayrı ayrı 2 kez tekrar edilebilir. 

Haberin Devamı

2. egzersiz: Dizler bükülü sırt üstü yatılır. Kollar vücudun yanında yerde tutulur. Bacaklar yerden biraz yükseğe kaldırılır. Bu bacak kaldırma 5 kez kaldırıp indirme şeklinde tekrar edilir. 

3. egzersiz: Bu egzersiz için tenis topu kullanılır. Top kalçanın altına yerleştirilir. Sırt üstü uzanmaya devam edilir. Ağrı yapan nokta topun üzerinde ufak hareketler yapılarak bulunur. Ağrı yapan nokta bulunduktan sonra top ile 60 saniye süreyle ağrılı bölgeye baskı yapılır. Ağrılı bölgeyi bulurken yani topu hareket ettirirken omurga bölgesinden uzak durulması gerekir. Bu egzersiz günde 2 kez 10 dakika boyunca yapılabilir.

4. egzersiz: Yoga pozisyonunda oturun. Yerde oturma pozisyonu bağdaş kurularak yapılır. Ağırlık sol bacağa verilir. Sağ bacak sol uyruğun üzerine doğru hareket ettirilir. Bu aşamada sol bacak bükülü kalır. Sağ kol yere değecek şekilde uzatılır. Sol kol dirsekten kırılarak sağ dizin üzerine yerleştirilir. Baş ve vücut ise sağa doğru hafifçe çevrilerek egzersiz yapılır. 30 saniye bu pozisyonda kalınabilir. Arkasından sol bacak için de aynı egzersiz yapılır. 

Haberin Devamı

5. egzersiz: Bir sandalye bu egzersiz için gereklidir. Sandalyeye oturun. Sol diz sağ dizin üzerine yerleştirilir. Sırt dik tutulur. Öne doğru hafif ve dikkatlice eğilir. 10 kere nefes alıp verilir. Oturma pozisyonuna geri dönülür. Her bacak için ayrı ayrı 5 kez tekrarlanabilir. 

6. egzersiz: Bu egzersiz ayakta yapılır. Ayak ve parmaklar düz tutulur. Bir ayak sandalye üzerine konulur. Ayağı koymak için yüksek bir yer gereklidir. Sandalyeden yardım alınır. Koyulan bacağa doğru hafifçe esneme hareketi yapılır. Bu hareket uylukta ciddi bir direnç hissedilene kadar yapılabilir. 30 saniye kadar bu pozisyonda kalınır. Bu egzersiz her bacak için ayrı ayrı 2 kez tekrarlanabilir.

7. egzersiz: Bu egzersizde de sandalye ya da masa gibi yüksek bir yere ihtiyaç vardır. Sol bacak bükülür yüksek yere koyulur. Diğer sağ ayak ile geriye doğru küçük bir adım atılır. Sol bacağa mümkün olduğu ölçüde yaklaşılır. Bu şekilde esneme hareketi yapılır. 5 kere nefes alıp verene kadar bu pozisyonda kalınır. Diğer bacak için de aynı esneme hareketi 5 kez nefes alıp verene kadar yapılır. 

Haberin Devamı

Siyatik Ağrısını Geçiren Egzersizler ve Kolay Hareketler Nelerdir?

 Siyatik ağrısını geçiren kolay hareketler de egzersizler arasında yerini alır. Bu kolay hareketler her şekilde yapılabilir. Bel ve bacak bölgesinde siyatik hastalığından oluşan ağrıları geçirmeye yönelik egzersizlerdir. 

 Sırt üstü yatılarak bir bacak kendinize doğru çekilerek 10 saniye kadar beklenebilir. Diğer bacak için de bu bekleme yapılır. Bu çok kolay olan ve siyatik ağrıya iyi gelen bir harekettir.

 Bu ve benzeri kolay hareketler geliştirilerek egzersiz olarak her gün 10 kez tekrarlarla yapılabilir. Kolay hareketler araştırılarak videolar ile beraber uygulanabilir. İhtiyacınız olan hiç bir alete gerek yoktur. Ev ve iş yerlerinde düz bir zeminde rahatlıkla uygulanabilir. 


Yazarlar