Sağlık Sodyum Klorür (Tuz) Nedir? Sodyum Klorür Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir?

Sodyum Klorür (Tuz) Nedir? Sodyum Klorür Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir?

08.09.2021 - 11:46 | Son Güncellenme:

İnsan sağlığı için büyük öneme sahip minerallerden birisi de sodyumdur. Sodyum sinir ve kas sisteminin çalışmasında etkin rol oynarken daha pek çok anlamda faydası da bulunmaktadır. Fakat günlük tüketiminde dikkat edilmesi gerekir. Peki Sodyum klorür (tuz) nedir? Sodyum klorür nerelerde kullanılır, zararları nelerdir? Sizlere sodyum klorür hakkında merak edilmesi gerekenleri detaylıca derledik.

Sodyum Klorür (Tuz) Nedir Sodyum Klorür Nerelerde Kullanılır, Zararları Nelerdir

Sodyum klorürün eksikliği veya fazlalığının vücuda zararı bulunmaktadır. Bu nedenle yeterli miktarlarda tüketilmesi çok önemlidir. 

Haberin Devamı

Sodyum Klorür (Tuz) Nedir?

Sodyum canlı organizmaların yaşamlarını sürdürebilmeleri için hayati bir önem sahiptir. Alkali metaller arasında yer alan çok yönlü bir element olan sodyum klorür periyodik cetvelde de Na simgesi ile belirtilmektedir. 

Vücut için önemli madde olan sodyum boraks, deterjan, kozmetik ürünleri, kabartma tozu ve şarküteri ürünlerinde etleri koruyabilmek için kullanılmaktadır. Sofra tuzu %40 oranda sodyum ve %60 oranında klorür bileşiminden oluşmaktadır.

Sodyum Klorür Nerelerde Kullanılır?

Sodyum Klorürün kullanım alanları oldukça geniştir. Kimya endüstrisinde %50'den fazlasının yapımında kullanılmaktadır. Sodyum Klorürün en yaygın kullanım alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

Haberin Devamı

 - İnsan vücudu tuz üretme yeteneğine sahip olmadığı için tuz gerekli bir gıdadır. Bu nedenle besinlerde kullanılabilir.

 - Sodyum Klorür karayollarında buz çözücü bir madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca daha önce oluşmuş buzun yayılmasını da engelleyen bir üründür.

 - Sert su ile ilgili problemler suyu yumuşatacak minerallerin eklenmesi ile giderilir. Bu aşamada tuz iyon reçinesi rejenasyonu olarak kullanılmaktadır. 

 - Tuzun kullanıldığı diğer bir alan ise kimya sektörüdür.

 - Kimya sektöründe kağıt hamuru yapımında kullanılır.

 - Suni ipek üretiminde asitliğin giderilmesinde kullanılır.

Sodyum Klorür Zararları Nelerdir?

Hastalıklardan korunmak amacı ile günde 5 gram tüketilen tuzun faydası oldukça fazladır. Fakat fazla tuz tüketiminin de insan sağlığına zararları bulunmaktadır. Özellikle tuzun fazla kullanılması vücutta birtakım problemlere yol açabilmektedir. Sodyum klorür şu hastalıklara sebep olabilmektedir:

 - Hipertansiyon

 - Felç ve kalp hastalıkları

 - Vücudun su tutması

 - Sindirim hastalıkları

 - Kemik erimesi hastalığı

 - Sıvı kaybı

 - Böbrek hastalıkları

 - Elektrolit ve hormon dengesizlikleri

Yazarlar