Sağlık Spirulina Nedir, Nasıl Tüketilir? Spirulina Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Spirulina Nedir, Nasıl Tüketilir? Spirulina Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

05.03.2021 - 14:13 | Son Güncellenme:

A vitamini bakımından zengin olan spirulina, çay ve kahve gibi içeceklere karıştırılarak içilebilir. Bunun dışında haricen kullanımı da yaygın olan gıda, tablet olarak da satışa çıkarılıyor. İçeriğinin yaklaşık %80'i bitkisel proteinden oluşmaktadır. Son yıllarda kullanım oranı artan spirulina birçok hastalığın tedavisinde ve cilt bakımında kullanılıyor. Spirulina nedir ve nasıl tüketilir? Spirulina faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Spirulina Nedir, Nasıl Tüketilir Spirulina Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir

Bu bitki özlü gıdaların içerisinde demir, kobalamin ve kalsiyum gibi insan sağlığına birçok yönden faydalı olan mineraller de bulunuyor. Spirulina dozunda kullanılmalı ve beklenmedik bir yan etki görüldüğü takdirde mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.

Spirulina Nedir?

Spirulina, aynı adı taşıyan yosunlardan üretilmiş olan bir gıda takviyesidir. Düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip kişiler tarafından tüketilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren spirulinada yer alan vitamin ve mineraller, sindirim ve dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Spirulina Nasıl Tüketilir?

1- Tablet olarak:

Spirulina tabletleri eczanelerden reçeteli olarak satın alınabilir.

2- Toz olarak:

Toz halinde satılan spirulinalar ise aktarlardan ve internet sitelerinden sipariş edilebiliyor. Bitki özlü besin takviyeleri, çay - kahve dışında meyve sularına karıştırılıp içilebilir.

3- Haricen:

Bal ile karıştırılarak spirulina maskesi yapmak mümkün. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kırışıkları gideren bu maske, inatçı sivilcelerin kısa bir süre içerisinde kurumasını sağlar. Cildi nemlendirip sıkılaştırdığı için akne ve siyah noktaların oluşumunu engeller.

Badem yağıyla da hazırlanan spirulina maskeleri serbest radikallere karşı koruyucu özelliktedir. Maskeyi yapanlar 25 - 30 dakika bekledikten sonra yüzünü ılık suyla yıkamalıdır. Spirulina, bal ve badem yağıyla hazırlanan maskeler haftada 2 ya da 3 kez yapılabilir.

Spirulina Faydaları Nelerdir?

1- Açlık hissini giderir:

Diyet listelerinde sıklıkla kendisine yer bulan spirulina'nın en büyük faydalarından biri tok tutmasıdır. Açlık hissini yok eden bu gıda takviyesi, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar. Yağları yakıp kas yapısına zarar vermediği için tamamen sağlıklıdır.

2- Enerji verir:

Spora başlamadan yaklaşık 1 saat kadar önce spirulina almak, zindelik verir. Spor sonrası oluşan kas ve eklem ağrılarını azaltır. Vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kronik halsizliğin geçmesi için de spirulina kullanılabilir.

3- E vitamini kaynağıdır:

Yosunlardan üretilen spirulina, tam bir e vitamini deposu olarak tanımlanıyor. Kış aylarında tüketildiğinde, grip ve bronşit gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Hastayken çaya karıştırılıp içildiğinde iyileşme sürecini hızlandırır.

4- Hafızayı güçlendirir:

Unutkanlık ve odaklanma sorunu yaşayan kişilerin de spirulina tüketmeleri öneriliyor.

 

Yazarlar