Hareket etmek harikalar yaratıyor. Kalbi ve beyni güçlendiren spor, yaşam sevincinizi canlandırıp sizi doktora gitmekten alıkoyuyor
Almanya’nın önde gelen haftalık dergilerinden Stern’de yer alan bir habere göre “hareketsizlik" 21. yüzyılın hastalığı olarak insanlığı tehdit ediyor. Sürekli oturan ve daha az hareket eden insanların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Gittikçe daha fazla insan spor yapmak yerine sporu seyretmeyi tercih ediyor. Türkiye’de fitness merkezlerinin sayıları çoğalmasına rağmen kaç kişinin spor yaptığını bilemiyoruz. Ancak uzmanlar hareket etmenin mutlak gerekli olduğunun altını çiziyor.
Aslına bakarsanız vücudun aktif olması mucizevi bir ilaç hepimiz için. Spor yapmak sadece daha şekilli, daha güzel bir vücuda sahip olmak anlamına gelmiyor. İnsanın kafaca da sağlıklı olması, kendini duygusal olarak iyi hissetmesi, duygu ve düşüncelerini toparlayabilmesi ve daha iyi konsantrasyon sağlaması hep sporla mümkün oluyor.
Beyne daha fazla kan
Spor yaparken beyne daha fazla kan gittiğinden spor yapan insanlar daha sağlıklı düşünebiliyor. Yine spor yaparken kendimizi ruhsal olarak daha iyi hissetmemizi sağlayan serotonin, endorfin gibi birtakım özel hormonlar salgılanıyor. Bir nevi vücut kendi ilacını kendi salgılamış oluyor. Bu hormonlar sayesinde kendimizi daha keyifli, daha gevşemiş hissediyoruz.
Sporun ruhsal birtakım problemleri de azalttığı kanıtlandı. Özellikle depresyon geçiren ya da hayatında ciddi kriz yaşayan birtakım insanların düzenli olarak spor yaptıklarında hayatlarının düzeldiği gözlemlenmiş. Alkolikler ve diğer bağımlılar, alışkanlıklarından kurtulmak için bisiklete binmeyi veya uzun yürüyüşleri tercih ediyor.
Psikoterapi yerine spor
Uzmanlar, araştırmalarında bu iki sporun testosteron hormonunu artırdığını bunun da cinsel yaşamı olumlu yönde etkilediğinin altını çiziyor.
Sonuç olarak ne yapın edin, hayatınıza bir şekilde sporu sokun. Amerika’da bile yeni trend, psikoterapiye gitmekten vazgeçip spor salonlarına gitmek.
Dünya çapında yapılan istatistikler giderek daha fazla insanın spor yapmaya başladığını ortaya koydu.
BEYİNCİKVücudun direnci artar, hücreler hareketlenir, bu da enfeksiyon yaratan hastalıklardan, kanserden korur.
BEYİNHücrelerdeki kan akışı hızlanır. Sinir merkezi daha güçlü çalışır. Uzun süreli çalışmalarda endorfin salgısı artar. Aynı zamanda testosteron hormonu salgısı artar.
AKCİĞERDaha güçlü çalışır, nefes alma miktarı artar. Kana daha fazla oksijen karışır, bu da vücutta 60 milyar hücreye yayılır.
KEMİKLERİskelet güçlenir, kalsiyum vücuda yayılır. Yaşlılık döneminde kemik erimesi gibi rahatsızlıklar önlenir.
KALPKalp pompası çok daha iyi çalışır. Tansiyon ve zararlı kolesterin değerleri azalır. Aynı zamanda enfarktüs riski de azalır. Kalpten vücuda daha çok kan pompalanır
KASLARKas lifleri güçlenir. Hücrelerdeki oksijen için güç kaynağı olan mitokondrilerin sayısı ve büyüklüğü artar. Bunların içinde diğer zamanlarda yağa dönüşüp vücutta depolanan şeker yanar. Bundan sonra sıra yağ rezervlerini yakmaya gelir. Kan şekeri düştüğünden, insülin üretimi de azalır. Böylelikle yaşlılık şekeri olma ihtimali de azalır.