Sağlık Stimülasyon Nedir? Stimülasyon Çeşitleri Nelerdir, Hangi Durumlarda Stimülasyon Tedavisi Uygulanır?

Stimülasyon Nedir? Stimülasyon Çeşitleri Nelerdir, Hangi Durumlarda Stimülasyon Tedavisi Uygulanır?

16.04.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:

Fizik Tedavi de elektriksel uyarım sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Elektriksel uyarım terapötik yöntem ismi ile de bilinmektedir. Farklı çeşitleri göre farklı isimler alabilmektedir. Farklı çeşitleri, farklı hastalıklarda kullanılmaktadır. Stimülasyon nedir? Stimülasyon çeşitleri nelerdir, hangi durumlarda stimülasyon tedavisi uygulanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Stimülasyon Nedir Stimülasyon Çeşitleri Nelerdir, Hangi Durumlarda Stimülasyon Tedavisi Uygulanır

Yaralanmalar ve çeşitli hastalıklar sonucu kişilerin hareketlerinde çeşitli kısıtlamalar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple hareketlerin tekrar gelmesi için hastalara çeşitli fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Fizyoterapistler hastaların hızlı bir şekilde iyileşebilmeleri için elektriksel uyarım yöntemini kullanabilmektedir.

Stimülasyon Nedir?

Stimülasyon kısaca vücutta uyarım yaratma olarak ifade edilebilir. Fizik tedavide stimülasyon yöntemleri farklı şekillerde uygulanabilmektedir.

Stimülasyon Çeşitleri Nelerdir, Hangi Durumlarda Stimülasyon Tedavisi Uygulanır?

Haberin Devamı

Transkutanöz Elektriksel Nöromüsküler Stimülasyon: bu yöntem ağrılı durumlarda ağrının kontrol altına alınabilmesi amacı ile uygulanan bir uyarım çeşididir. Elektrik ile, ağrı olan yerdeki sinir uçlarına uyarım yapılmaktadır. Böylece acı hissinin azalması sağlanmaktadır. Bu tedavi pasif olarak tanımlanır. Aktif bir egzersiz programınıza bu yöntemi ekleyebilirsiniz.

İdrar Tutamama Halinde Uygulanan Elektriksel Uyarım: Kişilerin idrarını tutmakta zorlanması durumunda, idrar salınımının önlenmesi için buradaki kaslara elektriksel uyarım yöntemi uygulanabilmektedir.

Nöromüsküler Elektriksel Uyarım: Bu yöntemde kasların büzülmesi ya da kasılması durumunun düzeltilmesi amacı ile elektriksel uyarım işlemi uygulanmaktadır. Çoğunlukla ameliyat, uzun süren hareketsizlik, yaralanma gibi olaylardan sonra yapılabilmektedir. Bu yöntem kasların düzgün bir şekilde kasılmalarının öğretilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Elektrotlar öncelikle kasların düzgün kasılamayan yerlerine yerleştirilir. Elektriksel uyarımlar ile bu bölgelerin kasılması sağlanır.

Haberin Devamı

Tetikleyici Noktaların Azalması Amacı İle Elektriksel Uyarım: Kişilerde kas spazmı olması durumunda elektriksel uyarım yöntemleri uygulaması yapılabilmektedir. Elektriksel uyarım ile kasların kasılıp gevşemesi ve bu şekilde kastaki gerilimin azaltılması sağlanmaktadır.

Yaraların İyileşmesi amacı İle Elektriksel Uyarım: Bazen yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesi amacı ile de elektriksel uyarım işlemi uygulanabilmektedir. Özellikle iyileşmenin zor olduğu yaralarda yüksek voltajlı elektriksel uyarım yapılabilir. İyileşmenin sağlanması için, yaraların çevresinde elektriksel uyarım yapılmaktadır.

Elektriksel Uyarım ve İlaç Alımı: İlaçların uygulanması için elektriksel uyarım uygulanmasına iyontoforez ismi verilmektedir. Elektrik sayesinde, uygulanan ilaç hasarlı dokulara çok daha iyi bir şekilde yedirilebilmektedir.

Yazarlar