Genel Sağlık Tatil planı yaparken adet dönemini güvenli şekilde ertelemenin yolu

Tatil planı yaparken adet dönemini güvenli şekilde ertelemenin yolu

21.07.2023 - 16:56 | Son Güncellenme:

Yaz tatili planı yapan kadınların en büyük kabuslarından biri de tatil dönemi regl olmak. Bu soruna çözüm bulmak için çeşitli yöntemlere başvuran kadınlar için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pervin Karlı, adet dönemini ertelemek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Tatil planı yaparken adet dönemini güvenli şekilde ertelemenin yolu

Adet dönemi yaşayan kadınlar için tatil planları oldukça zorlayıcı olabiliyor. Regl dönemi tatiliyle çakışan; deniz, kum ve güneşin keyfini çıkarmak isteyen kadınlar ise doğrudan erteleyici haplara sarılıyor. "Adet dönemini ertelemek veya erkene almak için öncesinde bir kadın doğum muayenesi yapılması önemli" diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pervin Karlı, tatilde kadın sağlığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Tatil planı yaparken adet dönemini güvenli şekilde ertelemenin yolu

'ENFEKSİYON RİSKİNE DİKKAT EDİLMELİ'

Doç. Dr. Pervin Karlı, "Deniz kadın sağlığı ve insan sağlığı için önemli bir faktördür. Ancak kadınlarımızın yaz aylarında denize girdiklerinde enfeksiyon kapmamaları için uzun süreli ıslak mayoyla kalmamaları gerekir, ayrıca uzun süreli yağmur ve sel gibi durumların olduğu dönemlerde denizin içerisine karışmış olabilecek kanalizasyon atıklarının enfeksiyon riskini arttırabilir" dedi.

Eğer halihazırda bir kadın doğum kontrol yöntemi kullanıyorsa, her ay verdiği ilaç ara dönemini vermeden doğum kontrol hapı kullanarak tatili adetsiz geçirebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Karlı, "Ancak bu tarz tedavileri her ay kullanmak önerilmez. Yılda 1-2 kez gereklilik halinde doktor kontrolünde kullanılması uygun olacaktır. Bu ilaçların kullanımına bağlı nadir de olsa yan etkiler görülebilir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tatil planı yaparken adet dönemini güvenli şekilde ertelemenin yolu

'MUTLAKA DOKTORA DANIŞILMALI'

Bu ilaçların yan etkileri konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Karlı, şu ifadeleri kullandı: 

"Bazı hastalarda ciltte lekelenme yapabilir ve nadiren de ilacın kullanımına rağmen, tatil döneminde adet kanaması görülebilir. Bu nedenle bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Adet geciktirici ilaçlara ideal başlama tarihi, beklenen adet kanamasının başlangıç tarihinden 3-4 gün öncesidir. İlaç günde iki veya üçer defa birer adet kullanılır. Fakat hekim kontrolünde olması önemli. Sonuç olarak adet dönemini tatil planlarını engelleyen bir sorun olmaktan çıkarmak için doğru planlama yapmak gerek. Bu sayede tatil zamanlaması adet dönemi ile çakıştığında bir ızdırap olmaktan çıkacaktır."

Yazarlar