Cilt Bakımı Ter kokusuna da lekesine de son

Ter kokusuna da lekesine de son

12.07.2017 - 14:36 | Son Güncellenme:

Dr. Cem Çıtlak, akıllı cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla  aşırı terlemeye karşı botulinum toxin enjeksiyonu taleplerinin de aşırı yoğunlaştığını belirtiyor.

Ter kokusuna da lekesine de son

Tüm yıl iple çektiğiniz tatil günleri nihayet başladı. Deniz kenarında geçen neşeli ve hareketli bir günün ardından sıra biraz dans edip, arkadaşlarla eğlenmeye geldi. Cep telefonununda, dans pistinde çektiğiniz onlarca fotoğraf ve selfie, sosyal medya hesaplarınızda paylaşılmayı bekliyor. Fakat o da ne! Koltuk altlarında beliren o koyu lekeler yüzünden tüm fotoğraflar çöp kutusunu boylayacak maalesef!

Haberin Devamı

,İşte böyle bir talihsizlikle karşılaşmamak için pek çok kişi tatile hazırlık olarak önce estetik merkezleri ve kliniklere uğruyor. En fazla 30 dakika süren bir uygulamayla, koltuk altları başta olmak üzere aşırı terleyen bölgelerdeki ter bezleri geçici olarak bloke ediliyor. Sonrasında gelsin lekesiz selfieler, kokudan uzak ferah bir yaz tatili! Dr. Cem Çıtlak: “Daha önce hiç medikal estetik yaptırmamış, metroseksüel alışkanlıkları olmayan erkekler bile teri geçici olarak bloke edici bu uygulama için bize başvurmaya başladı” diyor.

BİRÇOK ÜNLÜ SPORCU TERCİH EDİYOR

Dr. Çıtlak’a göre minik iğne enjeksiyonlarıyla ter bezlerinin bloke edilmesi uygulaması, popülerliğini akıllı cep telefonlarına ve erkeklerin giyim stillerindeki değişikliğe borçlu. “Akıllı telefonlarla çektiğimiz fotoğraflar sayesinde tüm estetik uygulamalar gibi bu yöntem de daha fazla talep edilmeye başladı. Daha önce terleseler bile insanlar kokuyu pek fark etmiyordu. Ama fotoğraflarındaki lekeleri görünce, aşırı terleme sorunu için uzmanlara başvurur oldu.”

Haberin Devamı

Diğer taraftan son yıllarda moda olan slim fit kıyafetler, koyu renk tişört ve gömlekler de bu talebin hızla artmasına yol açtı. “Üç yıl önce aşırı terleme şikayetiyle ter bezlerini geçici olarak bloke ettirmek için kliniğimize gelen kişi sayısı sadece 31. Geçen yıl bu sayı 76 iken 2017’nin ilk altı ayında bu sebeple 109 kişi enjeksiyon uygulamasına başvurdu” diyor Dr. Çıtlak. Üstelik başvuranların yüzde 70’inden fazlasını erkekler oluşturuyor.

Aşırı terlemenin ve belki daha önemlisi terleme sonucu oluşan lekelerin önüne geçen bu uygulama özellikle sporcular arasında çok yaygın. Uzmanlar yıllar önce bu işlemin yabancı futbolcular ve basketbol oyuncuları arasında yaygınlaştığını söylüyor. Daha sonra kafileye Türk sporcular da ekleniyor tabii. Dr. Çıtlak, bugün birçok ünlü futbol oyuncularının yılda en az bir kez ter bezlerini bloke etmek için bu uygulamayı yaptırdığını belirtiyor: “Pek çok ünlü sporcu sokağa çıktığı andan itibaren hayranlarıyla fotoğraf çektirmeye başlıyor. Hemen hepsinin vücudu yapılı olduğundan fotoğraf çektirirken, kolları çoğunlukla hayranlarının omzunda oluyor. Hiç biri rahatsız edici bir kokuyla ya da görüntüyle akıllarda kalmak istemiyor. Tabii fotoğraflarda da...”

Haberin Devamı

KISA, KOLAY VE ACISIZ

Aslında terleme vücudun serin kalmasına yardımcı olan temel ve normal bir işlev. Ter koltuk altlarında, ayak tabanlarında, avuç içlerinde ve alında bulunan çok sayıdaki ter bezi tarafından üretiliyor. Ne var ki bu bezlerin sıcaklık, egzersiz ya da gergin hissetme gibi sebepler yüzünden aşırı çalışması rahatsız edici koku ve görüntüye yol açabiliyor. Günlük kullanılan antiperspirant deodorantlar ter salgılamasını azaltarak, terlemeyi önlese de bazen yetersiz kalabiliyorlar.

Dr Çıtlak “İşte bu noktada botulinum toksinin deri altına enjekte edilmesiyle ter bezi uyarılması bölgesel olarak bloke edilebiliyor. Kişiler uzun süreli bir çözüm sunduğu için artık daha çok bu yöntemi tercih ediyorlar” diyor. Tabii bunda uygulamanın kolay, kısa ve acısız olmasının etkisi de önemli. Uygulama şöyle gerçekleşiyor:

Haberin Devamı

Kısa bir testle öncelikle aşırı çalışan ter bezleri belirlenip, işaretleniyor. Ardından kremlerle bölgeye topikal anestezi yapılıyor, böylece kişi işlem sırasında hiç bir acı hissetmiyor. Son olarak minik iğneler yoluyla botulinum toksin ter bezlerine enjekte ediliyor. En fazla 30 dakika süren bu uygulama iki üç günde etkisini gösteriyor ve işlemin yapıldığı bölgede terleme 4 ila 10 ay arasında durdurulabiliyor.
Aşırı terlemenin önlenmesi için iyontoferez veya hiç bir yöntemin çözüm olmadığı durumlarda cerrahi uygulamaya da başvurulabiliyor. Deriden düşük düzeyde elektrik impulslarının geçirildiği iyontoferez işleminin haftada 3-4 kez uygulanması gerekiyor. Cerrahi uygulamalarda ise çoğunlukla ter bezleri tamamen çıkartılıyor ya da aşırı terlemeyi tetikleyen ve göğüs bölgesindeki sinir kesiliyor. Tabii gerek enjeksiyon uygulaması gerekse diğer tüm tedaviler için öncelikle mutlaka alanda uzman bir doktora başvurmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Botulinum toksin enjeksiyonu ayrıca avuç içlerine ya da aşırı koku yayma durumuda ayak altlarına da uygulanabiliyor. Uzmanlar bu bölgelerde daha güçlü anestezi ilaçlarının kullanılmasını öneriyor.

Sonuç: Lekesiz selfieler, kokusuz toplu taşıma araçları.

Yazarlar