Sağlık Ter Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Kistik Fibrozis Tanı Testi (Ter Testi) Neden Yapılır?

Ter Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Kistik Fibrozis Tanı Testi (Ter Testi) Neden Yapılır?

31.03.2021 - 17:35 | Son Güncellenme:

Ter testi doğumsal bir sağlık sorunu olan Kistik fibrozis hastalığının teşhisi için son derece önemli bir test olma özelliği barındırmaktadır. Bu bakımdan bu testin yapılması çok büyük önem barındırmaktadır. Sizin için Ter testi nedir, nasıl yapılır? Kistik fibrozis tanı testi (ter testi) neden yapılır şeklinde soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla derledik.

Ter Testi Nedir, Nasıl Yapılır Kistik Fibrozis Tanı Testi (Ter Testi) Neden Yapılır

 Bu anlamda ter testi konusu pek çok insanın dikkatini çekmekte olup bireyleri bu yönde araştırma yapmaya yöneltmektedir. Bu yönde yapılan araştırmaların oldukça büyük bir bölümü ise internet üzerinde gerçekleştirilmektedir.

Haberin Devamı

 Ter Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

 Ter testi, doğumsal bir sağlık problemi olma niteliği barındırmakta olan Kistik fibrozis hastalığının teşhis edilmesi için çok büyük bir önem taşıyan testtir. Ter testinin yapılmasının en önemli sebebi kistik fibrozis adında verilen doğumsal bir hastalığın teşhisini koymak olmaktadır. Ter testinde hastanın ön kolundan ter bezlerinin uyarılmasından sonra ter toplanarak ve terde klor oranı ölçülerek gerçekleştirilen bir testtir.

 Kistik fibrozis adıyla bilinen hastalık, Türkiye'de her 3000 çocuktan birinde görülebilen bir sağlık probleminin söz konusu olup olmadığını gösteren bir test olma özelliği taşımaktadır. Bu anlamda yapılması son derece önemli olan bir testtir.

Haberin Devamı

 Ter testini toplamak için farklı yöntemlerin varlığı söz konusudur. Pilokarpin nitrat olarak tabir edilen maddenin deri üzerinden ter bezlerine akım uygulanması suretiyle gönderilmesi neticesinde ter toplanmasıyla gerçekleştirilmektedir.

 Kistik Fibrozis Tanı Testi (Ter testi) Neden Yapılır?

 Ne yazık ki Türkiye'de, tanısı konulmadığından dolayı kistik fibrozis hastalarının büyük bir çoğunluğu teşhis edilip tedavi uygulanmadığından ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınması söz konusu olmaktadır. Çünkü kistik fibrozis teşhis edilmesi ve tanısında kullanılan ter testi belirli merkezlerde yapılabilen bir test olma özelliği taşımaktadır. Ter testinin yapılması için eğitilmiş olan personelin varlığı çok büyük önem taşımaktadır.

 Kistik fibrozis hastalığının belirtilerinden birkaçını göstermekte olan bütün çocuklara yapılması önerilen bir testtir. Bundan dolayı her astım şüphesi olan, uzun süre boyunca öksüren yahut akciğerlerinde uzun süreli ya da sık tekrarlayan hırıltısı söz konusu olan yahut büyüme gelişme geriliği olan tüm çocuklarda yapılmasında yarar olabilen bir test olmaktadır. Bunun beraberinde ter testi kistik fibrozis şüphesi olan herkese yapılabilen bir testtir.

Yazarlar