Sağlık Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer? Teranoz Ağrısı Kaç Gün Sürer?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer? Teranoz Ağrısı Kaç Gün Sürer?

22.03.2021 - 10:25 | Son Güncellenme:

Aşı çeşitlerinden biri olan tetanoz, birçok nedenden dolayı insanlara yapılabiliyor. Kişiler tetanoz aşısı olacağı zaman nasıl bir yan etkisi olduğunu merak ederek bazı araştırmalar yapabiliyor. Pek çok kişi bu konuda bilgi sahibi olmak istiyor. Tetanoz aşısı yan etkileri ne kadar sürer? Tetanoz ağrısı kaç gün sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer Teranoz Ağrısı Kaç Gün Sürer

Tetanoz, toprakta ve memeli hayvanlarda bulunan clostridium tetani bakterisi nedeniyle ortaya çıkar ve tetanoz aşısı yapılarak bazı risklerin ortaya çıkması engellenir.

Haberin Devamı

 Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer?

 Genellikle torakta ve memeli canlılarda bulunan clostridium tetani bakterisi, insan vücuduna bazı yollarla giriş yapabilir. Özellikle yaralanma ve sıyrık gibi durumlarda kana karışabilir. Kana karıştığı andan itibaren kolayca çoğalabiliyor. Bu bakterinin inkübasyon süresi yaklaşık olarak 8 gündür. Bu süre 3 ile 20 gün aralığında değişebiliyor. Bakteriler vücut içerisinde metalloproteaz tetanospazmin adında bir toksin üretebiliyor. Bu toksin çeşitleri omurilik ve beyin köklerine ulaşarak orada bulunan sinir hücrelerinin dengesini bozabiliyor. Bozulma gösteren iletim sonrasında tüm kişilerde istemsiz bir şekilde kasılma görülür. Tetanoz olan kişilerin gösterdiği belirtiler şu şekildedir;

Haberin Devamı

 Ateş

Terleme

Kan basıncının yükselmesi

Hızlı kalp atışı

Yutkunma sorunları

Tetanoz tespiti yapılan kişilere acil olarak tetanoz aşısı yapılması gerekir. Gösterilen belirtilerle birlikte acil olarak sağlık kuruluşlarına gidilmelidir. Doktorlar yaptıkları muayene işlemleriyle hemen tetanoz aşısı yaparak kişinin yaşayacağı bazı riskleri ortadan kaldırır.

 Tetanoz Ağrısı Kaç Gün Sürer?

 Tetanoz aşısı olan kişilerde bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler genellikle yan etkilerdir ve kişileri olumsuz olarak etkileyebilir. Kişilerin aşı sonrası yaşayabileceği bazı etkiler şu şekildedir;

Hafif ateş

Hastalık hissi

Bulantılar

Yorgunluk

Halsizlik

Kişiler aşı olduktan sonra bu yan etkileri yaşayabilir. Bu etkiler tamamen normaldir ve endişe edilmesine gerek yoktur. Doktorlar aşırı yan etkiler için bazı ilaçlar verebilir. Fakat genellikle yaygın olarak bu yan etkiler gözlemleniyor. Tetanoz aşısının oluşturduğu ağrı 2 ile 4 gün arasında ortadan kalkabiliyor. Aşı günü ve ertesi günü genellikle kişilerde bazı belirtiler görülebiliyor. Fakat daha sonraki süreçte etkiler azalarak kişilerin sağlıklı hayatına devam ediyor.

Yazarlar