17.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Buğday: Bir besin liften ne kadar zenginse, sindirimi de o kadar gecikiyor. Böylelikle midenin boşalma hızı ve kan şekerini yükseltme özelliği de azalıyor. Buğday da lif oranı yüksek besinlerden. Bu tür besinlerin kan şekerini düşürücü etkisi de oldukça fazla. Buğday; mısır, yulaf ve arpa gibi tahıl tanelerine göre sindirimi daha zor olsa da glisemik indeksi düşük olduğu için tercih edilmeli. Çünkü, kan şekerini yavaş yavaş yükseltiyor ve uzun süre tokluk sağlıyor. Kalsiyum, demir ve çinkodan zengin olan buğdaydan üretilen tam buğday ekmeği de beyaz ekmeğe göre kan şekerini daha az oranda yükseltiyor.
Ispanak: Soframızda genellikle ana mönü olarak yer alan ıspanağın salatası da damağımızda unutulmaz bir tat bırakabiliyor. Üstelik ıspanak kalp sağlığımızı korumak gibi önemli bir rol de üstleniyor. Demir yönünden zengin olan bu yeşil yapraklı bitki, aynı zamanda bolca posa içeriyor. Posa açısından zengin besinler de kan şekerinin dengede kalmasını sağlamak gibi önemli bir işleve sahipler.