Sağlık Tıpta Tarama (Scan) Nedir? Tarama Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar?

Tıpta Tarama (Scan) Nedir? Tarama Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar?

03.04.2021 - 12:41 | Son Güncellenme:

Tarama terimi tıp alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Hamilelik durumunda bebekteki anomalilerin araştırılması için tarama yapılırken bunun yanında kanser tedavilerinde de tarama ile kanserin yayıldığı bölgeler bulunabilmektedir. Tıpta tarama (scan) nedir? Tarama hangi durumlarda yapılır, ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

Tıpta Tarama (Scan) Nedir Tarama Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar

 Özellikle kanserli hücrelerin tespitinde ve hangi organlara yayıldığının belirlenmesinde PET çekimi yapılmaktadır. Bu işlem PET/CT cihazları ile yapılır. Bu cihaz vücuttaki metabolik ve anatomik bilgileri bir araya getirmesi sebebi ile tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

 Tıpta Tarama (Scan) Nedir?

 Pozitron Emisyon Tomografisi yani PET insan vücudundaki doku ve organlarının işleyişlerinin kontrol edilmesinde kullanılmaktadır. Kişilere radyoaktif ilaçlar verilerek PET çekimleri gerçekleştirilmektedir.

 PET taraması hangi organda yapılacaksa, o organa izleyicilerin enjekte edilmesi gerekir. Bunun yanında yutma ya da nefes ile de bu izleyiciler vücuda alınabilmektedir. İzleyiciler vücuda alındıktan sonra özellikle kimyasal aktivitenin daha fazla olduğu bölgelerde birikim gösterirler.

 PET/CT taramalarında kanser hastalıkları, beyin bozuklukları, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkması sağlanmaktadır.

 Tarama Hangi Durumlarda Yapılır, Ne İşe Yarar?

 PET taraması ile insan vücudundaki kimyasal hareketlilik kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Beyin bozukluğu, kanser, kalp rahatsızlıkları ve daha pek çok hastalık kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir.

Haberin Devamı

 PET taraması ile elde edilen sonuçlar bilgisayarlı tomografi ya da MRG yöntemlerinden daha farklı bilgiler elde edilmesini sağlamaktadır. PET taraması ile doktorlar çok daha rahat bir şekilde hastalığın tanısı koyabilmektedirler.

 Kanserli hücrelerin metabolik faaliyetleri normal hücrelere göre çok daha fazladır. Bu sebeple kanserli bölgeler PET taramasında parlak noktalar şeklinde görünürler. PET taraması yapılmasının nedenleri;

Kanserin hangi organda ortaya çıktığının belirlenmesi

Kanserli bölgenin tespit edilmesi

Tedavinin işe yarayıp yaramadığının kontrolü

Kanserin başka organlarda yayılım gösterip göstermediğinin kontrolü

PET taramaları kanser dışında farklı hastalıkların belirlenmesinde de yapılabilmektedir. Bu tarama ile kalpte kan akışının az olduğu kısımlar belirlenebilir.

 Çeşitli beyin bozuklukları durumunda da PET taramaları yapılabilmektedir. Bunlar;

Çeşitli nöbet geçirme durumları

Beyinde oluşan tümörler

Alzheimer rahatsızlığı

PET taraması ile diğer yöntemler ile elde edilemeyen pek çok bilgi elde edilmektedir. Bunun yanında PET uygulamalarında ortaya çıkan tümörlerin iyi huylu ya da kötü huylu oldukları da belirlenebildiği için biyopsi yapmaya da gerek kalmamaktadır.

Yazarlar