Sağlık Tiroidit Nedir, Neden Olur? Tirodit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tiroidit Nedir, Neden Olur? Tirodit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.09.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:

Tiroidit nedir, neden olur? Tirodit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Tiroid insan hayatını nasıl etkiler? Siz de tiroid ve tadevisi hakkında tüm detayları derledik.

Tiroidit Nedir, Neden Olur Tirodit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Tiroidit, tiroid bezindeki iltihaplı bir değişiklikle tanımlanan bir endokrin hastalıktır. Hem enflamatuar hem de enfeksiyöz nedenlerle bağlantılı olarak tiroidit, tiroid hormonlarının salgılanmasının bozulmasına yol açar ve çok çeşitli klinik ve biyolojik evrimleri içerir.

Haberin Devamı

Tiroid Nedir?

Tiroidit, tiroiddeki iltihaplı bir değişiklikle tanımlanan bir endokrin hastalıktır. Tiroid, boynun tabanında yer alan ve TSH veya hipofiz tiroid düzenleyici hormon tarafından düzenlenen iki ana hormon, tri-iyodotironin (T3) ve tetra-iyodotironin veya tiroksin (T4) salgılayan kelebek şeklinde bir bezdir. T3 ve T4 hormonları, temel metabolizma, enerji üretimi, ısı, sinir sistemi ve iskelet gibi insan vücudunun birçok işlevini etkiler. Kaslara, kalbe, sindirim sistemine, saça vb. Etki ederler.

Hem enflamatuar hem de enfeksiyöz nedenlerle bağlantılı olan tiroidit, tiroid hormonlarının salgılanmasının bozulmasına yol açar ve çok çeşitli klinik ve biyolojik evrimleri içerir.

Tiroid Neden Olur?

Haberin Devamı

Hashimoto tiroiditi, kandaki anormal derecede yüksek anti-tiroid antikorları ve tiroide saldıran beyaz kan hücreleri ile karakterize kronik bir otoimmün hastalıktır. Bu otoimmün yıkım hipotiroidizme yol açar, bu da tiroidin yeterince tiroid hormonu salgılamadığı anlamına gelir.

Bakteriyel tiroidit, nadirdir, ancak% 12'ye varan bir ölüm oranı ile ilişkilendirilir, çoğunlukla ötiroiddir.

Tiroid Belirtileri Nedir?

İyot alımının yeterli olduğu bölgelerde Hashimoto tiroiditi çocuklarda ve ergenlerde edinilmiş hipotiroidizmin en yaygın nedenidir.

Çene veya kulaklara yayılabilen tiroid ağrısı, subakut Quervain tiroiditinin ana semptomudur. Grip benzeri semptomlar kas ağrısı, halsizlik, ateş ve yorgunluk ile ilişkilendirilebilir.

Tiroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her tiroiditin kendine özgü etiyolojileri olduğundan, yapılan tanıya bağlı olarak uygun bir tedavi önerilecektir.

Yeterli iyot alımına sahip olduğunuzdan emin olun. Hipotiroidizm olduğunda (kronik otoimmün tiroiditte oldukça yaygın) tedavi, tiroid hormonlarının ikame edilmesini gerektirir.

Bu, vücuda normalde tiroid tarafından üretilen hormonları (T3 ve T4) sağlamak için klasik bir tedavidir.

Bu hormon replasman tedavisi, T3 ve T4 eksikliğini düzelterek guatrın boyutunu azaltmaya da yardımcı olur.

Yazarlar