Sağlık Tonik Boyun Refleksi Nedir? Bebeklerde Tonik Ense Refleksi Nasıl Kontrol Edilir?

Tonik Boyun Refleksi Nedir? Bebeklerde Tonik Ense Refleksi Nasıl Kontrol Edilir?

10.09.2021 - 11:29 | Son Güncellenme:

Tonik boyun refleksi, yeni doğan bebeğin başın tüm vücuda göre durumunu belirler. Bebeğin başı sağa çevrildiği zaman sağ taraf kol ve bacaklarında ekstansıyon, sol tarafta ise, fleksiyon gözlemlenir. Bu durum ilk on gün görülmeyebilir. Bu nedenle bebekten 3-4 ay boyunca bu refleks alınır. Tonik boyun refleksi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tonik Boyun Refleksi Nedir Bebeklerde Tonik Ense Refleksi Nasıl Kontrol Edilir

Tonik boyun refleksi, doğumdan 3-4 hafta sonra bu durum daha belirgin bir hal alır. Bazı bebeklerde uyku sırasında bu pozisyonda kalma hali 2-3 yıl kadar sürebilir.

Haberin Devamı

Bebeklerde Tonik Ense Refleksi Nasıl Kontrol Edilir?

Yatan bebeğin başını aniden bir tarafa doğru çevirdiğiniz zaman o yönde kol ve bacakta açılma ve karşı tarafa doğru çekilme görülmesi durumudur. Bebek bu hareket sonucu adeta eskrim pozisyonu alır.

Bebeklerde görülen refleksin 4 aydan uzun sürmesi serebral palsi hastalığının belirtisi olabilir. Bu hastalık, beynin bir bölgesinde oluşan hasar nedeni ile ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği olarak da adlandırılır. Bu pozisyonun bebekte uzun süre kalması ve bu refleksin tek taraftan alınması normal değildir.

Yeni Doğan Bebeklerde Görülen Refleksler

Yeni doğan bir bebeğin hayatta kalması ve güvenliği için gelişimini için gerekli ve oldukça önemli olan refleksler dikkatli izlenmelidir. Reflekslerde anormalliklerin olması çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

Haberin Devamı

Reflekslerin yakından takip edilmesi gerekir. Yeni doğan bebeklerde görülen başlıca refleksler, yakalama, moro, esneme ve hıçkırık, arama-emme, tonik-boyun, adımlama, emekleme, çekmedir. Bu reflekslerin pek çoğu ilerleyen aylarda kendiliğinden yok olur.

Bebek büyüdükçe daha karmaşık beceriler edinmeye ve bu sayede bebek kendisini daha iyi korumaya başlar. Reflekslerin yokluğu ya da kaybolmasında yaşanan gecikmeler santral sinir sistemi ile ilgili çeşitli problemlerin olduğunu düşündürür. Bu nedenle çocuk doktorları nörolojik muayene yaparak sorunun nedenini araştırır. 

Tonik Refleksler

  • Tonik labirent refleks: Yer çekimine karşı vücudun sabit kalmasını ve kas tonusunu uyararak sağlanan reflekslerdir. Bu refleks, bebeğin vücudunun dik durmasını sağlar.
  • Tonik göz refleksi: Taraf kaslardan ve boyundan gelen uyarılara vücudun ve gözün birbirine göre durumunu belirleyen reflekslerdir.
  • Tonik boyun refleksi: Başın vücuda göre konumunu belirleyen bir reflekstir.
Yazarlar