06.08.2021 - 15:17 | Son Güncellenme:
Tulum peyniri çoğunlukla Erzincan bölgesine ait bir peynirdir. Bunun dışında Sivas ve Van şehirlerine özgü tulum peynirler de bulunmaktadır. Tulum peynirleri hayvan postlarının içine basılmaktadır. Bu peynir yaklaşık 2-3 ay kadar bu post içerisinde beklemektedir.
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?
Tulum peyniri yaylalarda otlanan hayvanların sütünden elde edilmektedir. Genellikle koyun sütünden elde edilmektedir. Tulum peyniri yapmak için doğal maya kullanılması gerekmektedir. İlkbahar aylarında otlatılan koyunların sütü tulum peyniri yapmak için kullanılmaktadır. Çünkü bu sütler sulu olmaktadır. Bu sebeple tulum peyniri yapmak için uygun değildir.
Sonbahar aylarında otlatılan hayvanların sütleri çok daha yağlı olmaktadır. Bu sütler ile yapılan tulum peynirleri oldukça lezzetli olmaktadır. Tulum peynirlerinin içerisinde A ve B vitaminleri bulunmaktadır. Bunun yanında fosfor, kalsiyum, demir açısından da oldukça zengindir.
Tulum Peyniri İçindekiler Nelerdir?
Tulum peyniri üretmek için çiğ süt kullanılması gerekmektedir. Mayalama sıcaklığının ayarlanması tulum peyniri yapmak için son derece önemlidir. Süt mayalandıktan sonra bir bezin içerisine dökülür ve suyu süzülür. Bu şekilde bir gece boyunca peynirin suyu süzülmektedir. Ardından mandıraya getirilen bu peynirler büyük torbalara konulmaktadır. Yaklaşık bir hafta kadar dinlendirilen bu peynirler suyu tamamen süzüldükten sonra yemeye hazır hale gelmektedir.