Yaşam ‘Türkler Atlas’a açılmalı’

‘Türkler Atlas’a açılmalı’

30.09.2009 - 01:54 | Son Güncellenme:

‘İstanbul-Brest Europe Race’in kapanış galasına katılan İspanyol işadamı Toni Tio, yelken yarışının Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye için Atlas Okyanusu’na açılmanın zamanı geldi” dedi

‘Türkler Atlas’a açılmalı’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ağustos’ta İstanbul’da tabanca atışıyla başlatılan ve 23 Eylül’de Fransa’nın Brest limanında sona eren 4 bin millik “İstanbul-Brest Europe Race” yelken yarışı geçen pazar günkü ödül töreniyle noktalandı.
Şimdi gözler 2011’de düzenlenecek ikinci “Europe Race”in hazırlıklarında. Fransa’da yayımlanan Ouest-France gazetesine demeç veren etkinliğin kurucusu Cumali Verer, bundan sonraki yarışı Londra’dan başlatıp, Brest, Barcelona ve Nice’ten sonra İstanbul’da bitirmeyi plaladığını açıkladı.

Sessiz ilerleyen gemi
Brest Belediyesi’ne ait bir yelkenli gemide en büyük finansörü “İstanbul-2010 Avrupa Kültür Merkezi” olan bu uluslararası etkinliğin “sondan bir sonraki etabı” sayılabilecek gösteri yarışını Milliyet için izledik.
Bu amaçla bindiğimiz “La Recouvrance” adlı teknenin atası 1817 yapımı, yani buhar makinesinin icadından öncesine ait bir askeri gemiymiş. Görünüşü çocukluğumuzda izlediğimiz korsan filmlerini akla getiren tekne, motoru dışında tarihi geminin replikası.
Toplam alanı 430 metrekare olan 9 adet yelkeniyle hafif esen rüzgârda sessiz yol alan askeri deyimiyle bir “avizo”.
Gösteri yarışını aynı gemide izlediğimiz, yelken üreticisi Quantum şirketinin patronu olan İspanyol işadamı Toni Tio, yelken yarışının Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunduğuna dikkat çekerek, “Biz Akdenizliler birbirimizi zaten ezelden beri çok iyi tanıyoruz. Türkiye için Atlas Okyanusu’na açılmanın zamanı geldi.
Denizci kenti Brest gibi bir Fransa limanıyla kurduğunuz şu bağlantı Türkiye’ye sandığınızdan çok büyük ufuklar açar” dedi.
Brest, İkinci Dünya Savaşı’nda Alman donanmasının barınak olarak seçtiği için Amerikan-İngiliz uçakları tarafından kesintisiz havadan bombalanan ve neredeyse yerle bir edilen yaralı bir kent. Fransa’nın Deniz Harp Okulu bu kentte. “İstanbul- Brest Europe Race”in kapanış galası da Deniz Harp Okulu’nda verildi.

‘Brest’ten vazgeçmem’
Gecede kentin Belediye Başkanı François Cuillandre, yarışın kendilerini İstanbul’a ne kadar yaklaştırdığını anlattı.
Daha sonra söz alan organizasyonun Karadenizli patronu Cumalı Verer de, “Yarışın etaplarını değiştirmeye karar versem de, bugüne kadar bana güvenen Brest kentinden vazgeçmeyeceğim” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkler Atlas’a açılmalı’

Galada yatlar arasında bir gösteri yarışı düzenlendi. Milliyet muhabiri Sabetay Varol yarışı “La Recouvrance” (solda) adlı yelkenli gemide izledi.

Yazarlar