Püf Noktası Turp Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir? Kaç Günde Çimlenir?

Turp Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir? Kaç Günde Çimlenir?

16.01.2022 - 02:10 | Son Güncellenme:

Günümüzde en çok tüketilen besinlerden bir tanesi de turp olarak bilinmektedir. Turp yetiştiriciliği de oldukça dikkat gerektirmektedir. Turp tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Kaç günde çimlenir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Turp Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir Kaç Günde Çimlenir

Turp kazık köklü bitki türleri arasında yer almaktadır. Turp tohumu ekimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Turp tohumu oluşumunda turpun çiçeklenmesi büyük bir önem taşır.

Turp Tohumu Nasıl Ekilir?

Turp tohumu turp bitkisinin çoğalması için önemli bir unsurdur. İnsan sağlığı için çok yararlı olan turp yetiştiriciliği de dikkat gerektirir. Turp bitkisi tohumları aktarlardan da kolay bir şekilde temin edilebilir.

Turpun çiçeklenmesi ile elde edilen turp tohumu aktarlardan ve ziraat alanlarından temin edilebilir. Turp tohumunun ekileceği saksı uygun bir toprak ile doldurulur. Daha sonra ise saksıya turp tohumları sıralı olarak 5- 10 cm aralık ile dizilir. Turp tohumlarının üzerine ince elenmiş toprak doldurulur.

Turp Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Turp tohumu genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında dikilebilir. Turp fidesi dikilecek ise ekim aralıkları 5 ile 10 cm aralıklı olmalıdır. Fide dikimlerinde çift dikim yapılması da çok avantajlı olacaktır.

Kaç Günde Çimlenir?

Turp tohumları ekimi yapılırken ocaklara atım yapılmadan önce 1 gün su içerisinde ya da nemli bir bez içinde bekletilmelidir. Bu sayede çimlendirme yüzdesi de arttırılır. Toprağa ekimi gerçekleştirilen çimlendirme yüzdesi de arttırılır. Çimlendirme süresi ise 4 ve 8 gün arasında olmalıdır.

 

Yazarlar