28.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı’nın, yaptığı açıklamaya göre, ataların geçmişten
günümüze kadar halk arasında sıkça kullanılan "turp gibi sağlam"
sözünün, bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin
değerlerinden kaynaklanıyor.
C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi
güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok
sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak bilinen turp, bağırsakları adeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor.
Turpun içeriğinde yüksek oranda bulunan folik asit ve demir vitamini kansızlığa iyi geliyor. Bu nedenle turpu hamile kadınların mutlaka tüketmesi öneriliyor. Turp, emziren annelere de süt yapıcı özelliği nedeniyle tavsiye ediliyor.
Yüksek oranda potasyum içeren turp, bu özelliği ile yüksek tansiyon hastalarına da şifa kaynağı oluyor.Uyarılar
Hasat döneminin kış mevsimi olması nedeniyle, bu mevsimde daha fazla tüketilen turp, sağlık deposu özelliklerinin yanı sıra mide rahatsızlığı olanlarda midede yanma, geğirme ve gaz yapıyor. Bu nedenle, midesi rahatsız olanların tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor.Turp, ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle, fazla
miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları da öneriliyor. Ana vatanı Akdeniz bölgesi olan turp, yaygın olarak Osmaniye’de üretiliyor. Osmaniye’nin Kadirli ilçesi Türkiye’nin toplam turp üretiminin yüzde 70’ini karşılıyor.