Yaşam Tütsü Nedir, Ne İşe Yarar? Tütsü Çeşitleri Nelerdir?

Tütsü Nedir, Ne İşe Yarar? Tütsü Çeşitleri Nelerdir?

01.04.2021 - 04:43 | Son Güncellenme:

TDK'ya göre tütsü, dini törenlerde ya da çevrenin güzel kokmasını sağlamak için yakılan kokulu madde ve buhur olarak tanımlanır. Tütsüler, geçmişte Tanrı ve Tanrıçaları onurlandırmak için kullanılıyordu. Rahipler tanrıları kutsamak ve onlara dileklerini iletebilmek için kutlamaların düzenlendiği törenlerde tütsü yakmışlardır. Tütsü nedir, ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

Tütsü Nedir, Ne İşe Yarar Tütsü Çeşitleri Nelerdir


Tütsü ilke defa 1.yy.'da kullanılmaya başlanmış olan kaynağını ise, daha çok dini seremonilerde kullanılması için genellikle Arabistan’dan ithal edilen aromatik ağaçlardan alan bir koku çeşididir.

Tütsü Nedir?

Tütsü, çevrenin güzel kokması için ya da dini törenlerde kullanılmak üzere kullanılan kokulu bir maddedir. Tütsü, genellikle Arabistan'dan ithal edilen aromatik ağaçlardan kokusunu alan bir koku çeşididir. Tütsü, kökeni 1. Y.Y.la kadar dayanan ve pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılan bir koku çeşididir.

Tütsü Ne İşe Yarar?

Yüzyıllar boyunca tütsüler pek çok ülkede ferahlama, meditasyon, çakra açma, kötü kokuları bastırma ve bioenerji gibi nedenlerle kullanılmıştır. Tütsü kullanımı, aynı zamanda eski dönemlerde bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre tıbbın kökeninde dini uygulamalar ve büyünün de olduğunu açıklamıştır.

Tedavilerde büyü, dua ve muskalardan yararlanılmıştır. Tütsülere İslamiyet’ten önce Arap toplumları da kahinlere çeşitli tedavilerinin yapılması için başvurulmuştur. Çok tanrılı dinlerin ayinlerinde sıkça kullanılan tütsünün zaman geçtikçe kullanım alanı daha çok genişlemiş ve yaşam tarzları, değişen kültürler ve dini inanışlar günlük kullanımda ya da dini mimaride kullanılabilecek özel bir ihtiyaç ortaya çıkarmıştır. Tek tanrılı ve çok tanrılı dinlerde tütsü kullanımı ne kadar farklı olsa da bu gelenek aslında kültürleri ve dinleri ortak bir kümede buluşur.

Tütsü Çeşitleri Nelerdir?

Tütsü çeşitleri, özel yapım yöntemlerine ve ihtiyaçların farklılığına göre oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Başlıca tütsü çeşitleri ise, macun, toz, figüratif, kibrit gibi farklı formlarda bulunur.

 

Yazarlar