Ülkü Hür

Ülkü Hür

Tüm Yazıları

Merhaba, Yıllar önce hayalim için yola çıktığımda kız kardeşlerim dediğim binlerce girişimci kadınla buşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Sıklıkla kadınların işlerini kurma çabalarında “neye ihtiyaçları var” sorusunu tekrar ettim. Öncelikle amaçlarının kabulüne, bu amaç için ortaya koydukları tüm çabanın görülmesine, ürettiklerinin her parçasının kıymetli oluşunu başta kendilerinin inanıp; hayatlarından ayırdıkları emek,  zaman, kaynak gibi yüreklerinden gelenin doğru yerlerde fark edilmesine.

Kadınlar çalışırken, üretirken tam anlamıyla canlarını dişlerine takıyorlar. Ancak çoğu zaman ürettiklerinin karşılığını tam anlamıyla alamıyorlar. Hayalleri için yol çıkmış kadınlarımızın yeniliklere ayak uydurması öncelik kazandı.

Haberin Devamı

Günümüzde dijital platformlar tam anlamıyla sanal ofisler, mağazalara dönüşmüşken sosyal medya ve teknolojiye hakim olmak mağazanın anahtarını elinde tutmaya benzemektedir. Birkaç yıl öncesine kadar kendini ve hayalini anlatsın diye desteklediğimiz girişimci kadınlar şimdilerde teknolojiyi aktif şekilde kullanarak sınırları aşmaktadır.

Mobil Fotoğrafçılığı anlatarak başladığım atölye içeriğini yeniliklere hızla uyguladım. Çünkü değişime tam anlamıyla ayak uydurmak üretmek kadar önemli. Hatta üretmeyi bir tarafa koyarsak satış pazarlamayı onun yanına davet etmeliyiz. Tüm bunları fırsat olarak görerek bilgi ve tecrübe paylaşımlarıyla kadınların büyüme yolculuğunda emin adımlarla güçlenmelerini sağlamak çok önemli.

Özellikle yeni başlayanların teknolojiyi tanıyarak, verimli kullanmalarını teşvik etmek.

2015 yılında bir marka “Kız Kardeşim Projesi”ni başlatarak gönüllü eğitim ağıyla sosyal medya kanallarında farkındalık yaratmıştır. Ben de bu önemli hareketin parçası olarak daha fazla kadına ulaşmanın heyecanını yaşıyorum.

Peki nedir bu “Kız Kardeşim Projesi” derseniz;

2015 yılından bugüne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile beraber yürüttüğümüz Kız Kardeşim Projesi kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte başlatılan eğitim seferberliğinin 2022 yılı programının Denizli programında ben de orda kız kardeşlerimle birlikteydim. Kız Kardeşim Eğitim Programı ile 2022 yılında toplam 10 ilde kadın çiftçi ve girişimcilere ulaşılmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında; illerde ön plana çıkan ürün ve ürünlerin çeşitliliği sayesinde katma değerinin artırılması, markalaşması, yerel ve geleneksel üretimin teşvik edilmesi, biyoçeşitliliğin korunması, tarımsal işletmelerin iyileştirilmesi, sürdürülebilir tarıma hizmet edilmesi ve tarımdaki en büyük role sahip kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesine destek olunması amaçlıyor.

Girişimci kadınların başarı hikayelerini yazarken bilgi ve becerilerini güçlendirirken ekonomik yapıda da aktif rol almalarını sağlamak adına online ve yüz yüze çalışmalar yapan daha fazla Kız Kardeşlerimize Kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi ve topluma aktif katılımlarının desteklenmesini hedefleyen projeleriyle girişimci kadınların başarı hikayelerini yazmalarında yol arkadaşlığı yapan markanın sunduğu imkanlar daha fazla kız kardeşimize ulaşmalı. Çünkü kırmızının canlandırıcı rengiyle ve birlikte daha aktif hareket etmenin tam zamanı.

Haberin Devamı

Dijital Dünyada Güvenlik

Atölyelerimde önce kadınların dijital dünyaya bakışlarını ve ne amaçla kullandıklarını soruyorum. Ne bildiklerini öğrendikten sonra bilmediklerini uygulamalı göstererek anlatmaya başlıyorum. Her şeyden önce Dijital dünyada kullanıcıların uyması gereken etik ve güvenlik kuralları ve dijital ayak izinin ne demek olduğu hakkında sohbet ediyoruz.

Dijital dünyada güvenlik, özellikle e-ticaret kanallarında alışverişe karar verme veya vazgeçme sebeplerinin başında gelir. E-ticaret sitemizde SSL sertifikasıyla (web sitesi ile cihaz arasında şifreli iletişim sağlanır) kullanıcıya güvenli ortam sunarız. Bunun haricinde kişisel verilerimizin güvenliği de sanal mağazanızın güvenliği anlamına gelmektedir.

Peki Dijital Dünyada Güvenliği sağlamak için en başta neler yapmalıyız?

Çift faktörlü doğrulama kullanmak, tuzak kampanyalardan, hediyelerden kaçınmak, şifrenizi asla asla kimseyle paylaşmamak, telefonuz veya cihazınıza güvenli olmayan yazılımları / programları indirerek kullanmamak. Sadece yasal ve onaylanmış programları kullanmayı tercih etmek. Telefon veya cihazınıza ekran kilidi koymak ilk akla gelen ama en önemli adımlardan... Kişisel hesabınız dahi olsa adres, özel fotoğraflar ve yaşam detaylarınızı sosyal medyalarda paylaşmayın. Kamera, ses ve lokasyon kullanımlarını ihtiyaç dışında kapatın. Çünkü dijtal ayak iziniz kalıcıdır ve takip edilebilir.

Dijital platformda anında haber almak ışık hızıyla. Bunun avantajını binlerce katılımcıdan oluşan iletişim gruplarımızda sosyal medyada artan dolandırıcılığın nahoş tecrübelerini paylaşarak herkesin hızla tedbir alınmasını sağlayarak kullanıyoruz. Tuzakları tanımak tuzağa düşmemek için hala en etkili yollardan. Ayrıca sadece bilgi değil duygu da paylaşıyoruz :)

İyi niyeti kötüye kullanarak link tıklatan, şifre çaldıran kardeşlerimizin hesabını geri alması için desteklemenin yanında kendini kötü hisseden kız kardeşlerimizi teselli de ediyoruz. Güvenliği delme yöntemleri geliştiğinden engellemek için de bilgi tazelemek önemli...

Sosyal Medyada Reklam

Büyük markalarla aynı sahada olunabilen, ulaşılabilir bütçe ile hareket kolay ve özgürlüğü sunar. Ölçüm yapma fırsatı, markanız, ürün veya hizmetinize doğru segmantasyonunu belirleme imkanı. istediğiniz şehirde, bütçenize göre ayarlayabiliyorsunuz. Baktınız bütçeniz bitiyor hop stop düğmesine basıp reklamı durdurarak tasarruf sağlayabiliyorsunuz. Daha önce caddenizde veya mahallenizde yapabildiğiniz kulaktan kulağa reklam yöntemi sosyal medya üzerinden beklenmedik uzaklığa gidebiliyor. Ayrıca müşteri memnuniyeti veya tam tersi markanızı, kendinizi geliştirmeniz gereken noktaları da sponsor ve paylaşım yorumlarından kolayca görebiliyorsunuz.

Sosyal medya reklamlarında kurallara biraz cesaret ekleyip markanız için içgörü kazanabilirsiniz. Yönünüzü tekrar belirleyip, adımlarınızı ayarlarsınız. Reklamın iyisini hatta en iyisini hakediyorsunuz. Bunu kullanın :))

Mobil Fotoğrafçılık

Atölyeme katınlanlara ilk sözüm elinizdeki telefonla harika işler çıkarırsınız. Bunun için iyi fotoğraf çekmenin yöntemlerini öğrenip bol bol denemek yeterli. Her yaptığınız işi çekin. Işığa, kompozisyon malzemelerine minimum yatırım yaparken heyecanınızla paha biçilemez sonuçlar çıkarabilirsiniz. Applikasyonlarla çekimlerinizi işlersiniz, üztüne açıklayıcı satış yaptıran mesajlar ekleyebilirsiniz. Kendi mağazanızın reklam departmanı gibi çalışmaya hazır olun.

Fotoğraf çekmek yetmez. Geçin kamera önüne veya kendiniz, markanızı anlatın. Sosyal medyanın yeniliklerini takip edin. Bunları cesurca ama planlı olarak uygulayın. Yaratıcılık yönünüzü harekete geçirin.

Renkler, müzükler, kadrajlar...mesajlar. İşte size çalışırken keyif alacağınız harika bir ortam.

Üstelik çekimler reklamlarınız için birer kaynak.

Önceleri nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sevdiğiniz hesaplara bakın. taklit etmeyin ama inceleyin. Neyi hoşunuza gidiyor...gezin, görün, inceleyin...ve telefonunuzu kullanın. deneyin...

Stüdyoların veya sosyal medya atölyelerine katılıp tekniklerle kendinizi geliştirin.

Dijital dünyayı üretim için kullanın. Hayatınıza katkısına göreceksiniz. Zamanı iyi ayarlayın. Başkalarının hayatını gözetleyen değil, başkalarının hayatına katkıda bulunan kişi olun.