Sağlık Ülseratif Kolit Diyeti Nasıl Olmalıdır? Ülseratif Kolit Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Ülseratif Kolit Diyeti Nasıl Olmalıdır? Ülseratif Kolit Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

09.09.2021 - 17:53 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda her bölgenin farklı hastalıkları vardır. Bu hastalıkların ise farklı adları ve birbirinden ayrı tedavi ve beslenme şekilleri vardır. Hatta bazı rahatsızlıklar tamamen beslenme alışkanlığı değiştirilerek tedavi edilebilir. Beslenme düzeni ile tedavi edilecek hastalıkların başında ülseratif kolit de gelmektedir. Peki ülseratif kolit nedir ve böyle bir rahatsızlıkta nasıl bir diyet uygulanmalı, nasıl beslenilmeli tüm detayları ile derledik.

Ülseratif Kolit Diyeti Nasıl Olmalıdır Ülseratif Kolit Hastaları Nasıl Beslenmelidir

Ülseratif kolit, insan vücudunda bağırsaklar üzerinde oluşan bir hastalıktır. Bu yüzden beslenme şekli çok önemlidir. Sindirim ve boşaltım sistemini yakından ilgilendiren bu rahatsızlıkta özel bir diyet ve beslenme şekli uygulanarak hastalığın tedavisi mümkündür. 

Haberin Devamı

Ülseratif kolit Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Ülseratif kolit bir kalın bağırsak hastalığıdır. Ülseratif kolit kolonun yani kalın bağırsağın iç yüzünü oluşturan mukozanın iltihaplanması ve yeterli derecede emilimini tamamlayamamasıdır. Bu yüzden de beslenme şekli bu hastalıkta oldukça önemlidir. Uygulanacak doğru diyetler ile hastalığın tedavisi mümkündür. Peki, ülseratif kolit diyetinde neler olmalıdır? Öncelikle çiğ ve gaz yapan besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Bu diyette gaz yapıcı bakliyatlar mutlaka iyi pişirilerek tüketilmelidir. Bunların haricinde D vitamini oranı yüksek olan besinlere yer verilmelidir. Ülseratif kolit için Omega 3 yağ asitleri çok önemlidir. Omega 3 açısından zengin ve kan değerini arttırıcı besinlerle dolu bir diyet uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Ülseratif Kolit Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Ülseratif kolit hastası bir birey mutlaka doktorunun verdiği diyete uyarak beslenmelidir. Çünkü besinlerle yakın ilişkili olan bu hastalık yine besinler sayesinde tedavi edilebilmektedir. İlk olarak besin listesine alınması gereken yiyecekler kolay sindirimi olanlardır. Sıvıya da yer verilmeli sık sık su tüketilmelidir.

Yağlı ve sindirimi zor olan besinlerden uzak durulmalıdır. Kızartma yerine haşlama ve ızgara pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. D vitamini ve Omega 3 açısından zengin olan besin maddeleri mutlaka beslenme alışkanlıklarında yer almalıdır. Gazlı içecek ve besinlerden uzak durulmalıdır. Şekerli ve hazır gıdalarda yine yasaklı besinler arasındadır. Sağlıklı ve sindirimi kolay olan sebzeler ülseratif kolit hastaları için en doğru beslenme şeklidir. Yulaf, arpa v çavdar gibi sindirimi kolay tahıllarla beslenilmelidir. 

Yazarlar