Sağlık Ultrason Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Ultrason Sonucu Hemen Çıkar Mı?

Ultrason Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Ultrason Sonucu Hemen Çıkar Mı?

07.04.2021 - 18:03 | Son Güncellenme:

Ultrason pek çok hastalığın tanısında ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Vücudun içindeki farklı organ ve bölümlerinin incelenmesi amacıyla uygulanan ultrason, bir çeşit tıbbi görüntüleme tekniği olarak adlandırılır. Peki ultrason sonuçları ne zaman çıkar? Ultrason sonucu hemen çıkar mı? İşte ultrason sonuçları hakkında merak edilenler.

Ultrason Sonuçları Ne Zaman Çıkar Ultrason Sonucu Hemen Çıkar Mı

 Ultrason temel olarak tanı koymak ve tedavi etmek için iki ana kategoriye ayrılan bir görüntüleme yöntemidir.

Haberin Devamı

 Ultrason Nedir, Ne İşe Yarar?

 Ultrason kısaca USG, yüksek frekansa sahip ses dalgalarını kullanarak vücudun içini ve vücuttaki organları görüntülemeye yarayan bir yöntemdir. Ultrason; sonografi, doppler ve ultrasonografi olarak adlandırılabilir.

 Ultrason görüntüleme tekniği pek çok hastalığın teşhis edilmesine ve bu hastalıktan oluşan hasarı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ağrı, enfeksiyon ve şişme gibi belirtilerin araştırılmasını ve iç organların incelenmesini sağlar. Bu sayede belirtiye sebep olan hastalığın nedeni ve varsa organlarda meydana gelen hasar görüntülenir. Ultrason sonucuna bağlı olarak hastada tedavi süreci başlatılır. Tedavi sürecinde çekilen ultrason hastanın tedaviye cevap verip vermediğini anlamak ve tedavi sürecini kontrol etmek için kullanılır.

Haberin Devamı

 Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

 Ultrason, vücut içinde bulunan ve endoskopik yöntemlerle incelenemeyen pek çok kısmı görüntüleyen, bu bölgelerde meydana gelen hastalıkların teşhis edilmesini sağlayan, tedavi aşamasında bölgedeki değişiklikleri ve gelişimleri gözlemlemeye yardımcı olan bir görüntüleme yöntemidir. Bu nedenle ultrasonun hastalığa bağlı olarak farklı çeşidi bulunur. Ultrason çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Pelvik Ultrasonografi

Abdominal Ultrasonografi

Transvajinal Ultrasonografi

3 ve 4 Boyutlu Ultrasonografi

Renkli Doppler Ultrasonografi

Mamografi

Ekokardiyografi

Ultrason Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

 Ultrason pek çok kişinin çektirdiği bir sağlık taramasıdır. Görüntüleme yapılacak bölge üzerine özel bir jel sürülerek ultrason cihazıyla bölge içinin ekranda görüntülenmesi sağlanır. Bu işlem anlık olarak görüntünün ekrana yansıtılmasıyla gerçekleştirilir.

 Uzman hekimin işlemi yaparken görüntüleme yapılan bölgede karşılaştıklarını hastaya ve yanındaki yardımcısına aktarması gerekir. Uzman hekimin yanında söylediklerini anında raporlayan bir yardımcı bulunur. İşlem sırasında bölgedeki anomaliler, değişimler ve görüntülenen bölgedeki organların mevcut hali rapora işlenir. Bu rapor ultrasonu isteyen birime işlem sonunda direkt olarak gönderilir.

Yazarlar