05.03.2021 - 13:49 | Son Güncellenme:
Halk arasında göbek fıtığı adıyla bilinen umblikal herni hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülen bir hastalıktır. Gebelik sürecinde de ortaya çıktığı için kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 3 kat fazladır. Genellikle açık ya da kapalı ameliyatla tedavi edilir. Umblikal herni belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? Merak edilen soruları sizin için tüm detayları ile derledik.
Göbek fıtığının birçok nedeni vardır. İnce bağırsakların karnın içinde baskıyı arttırması sonucu oluşan hastalık, yeni doğan bebeklerin %5'inde görülür. Umblikal herni, bebeklerin yaklaşık %80'inde herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Diğer vakalarda ise cerrahi müdahale şarttır.
Umblikal Herni (Göbek Fıtığı) Nedir?
Umblikal Herni, karnın en alt tabakasında ortaya çıkan yumrunun giderek büyümesi ve karna baskı yapmasıyla oluşan bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen evresinde karnın içindeki dokular 2 - 3 cm. kadar büyür ve bir çıkıntı haline gelir. Bu çıkıntı gözle görülür oranda büyür ve dışarıdan fark edilir.
Sadece dokular değil karnın içindeki organlar da umblikal herniye neden olabilir. Hastalığın en büyük nedenlerinden bir diğeri spor yaparken vücudu fazla zorlamaktır. Özellikle 40 yaş üstü bireylerde, ani yapılan hareketler ve fazla ağır kaldırmak da umblikal herniye neden olabilir.
Göbek fıtığına neden olan diğer etkenler şu şekilde sıralanabilir:
1- Obezite:
Yağ - kas oranının bozulmasıyla birlikte ortaya çıkan obezite, birçok hastalığa neden olabilir. Bu hastalıklardan biri de umblikal hernidi.
2- Kabızlık:
Tedavi edilse de nüksetme riski bulunan kronik kabızlık hastalığı da göbek fıtığını tetikleyen hastalıklar arasında yer alıyor.
3- Karın ameliyatı:
Dünya Sağlık Örgütünün paylaştığı verilere göre karın ameliyatı geçiren kişilerin göbek fıtığı olma riski diğer hastalara oranla 4 kat daha fazladır.
Umblikal Herni Belirtileri Nelerdir?
Umblikal herni hastalığında en sık görülen belirtilerin başında karnın alt kısmında oluşan çıkıntılardır. Hareket ederken ve öksürürken bu çıkıntılar çok daha belirgin hale gelir.
Karnın alt kısmında yer alan dokular zarar gördüğü için sindirim sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmaz. Bu da mide bulantısı, hazımsızlık ve kusma şikayetlerinin görülmesine neden olur. Hastalığın diğer belirtileri kabızlık ile benzerlik gösterir. Hasta tuvalete çıkmakta güçlük çeker.
Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göbek fıtığı hastalığının tedavisinde cerrahi işlemler uygulanır. Hastanın yaşına ve gösterdiği semptomlara göre açık ya da kapalı ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra hastanın yazılan ilaçları aksatmadan kullanması, ağır şeyler kaldırmaması ve vücudunu yoracak tüm aktivitelerden uzak durması gerekir.