SağlıkÜreter (İdrar Borusu) Nedir? Üreter Taşı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Üreter (İdrar Borusu) Nedir? Üreter Taşı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

05.03.2021 - 16:01 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda birçok organ bulunmaktadır. Bulunan her organın vücut içerisinde görevleri de farklıdır. Bunlardan birisi de üreter, diğer adı ile idrar borusudur. Son yıllarda sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi de üreter taşı problemleridir. Peki üreter nedir? Üreter taşı neden olur, belirtileri nelerdir? Sizlere üreter taşı nedenleri ve belirtileri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Üreter (İdrar Borusu) Nedir Üreter Taşı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir

İnsan vücudunda bulunan üreter önemli görevlere sahiptir. Üreter taşı ise genellikle küçük boyutlarda olup böbreklerden gelen taşlardan oluşur ve yaygın görülen bir sağlık problemidir.

Üreter (İdrar Borusu) Nedir?

İdrar torbası ile böbrekleri birleştiren ve idrarın torbaya ulaşmasını sağlayan tüpe üreter adı verilmektedir. Üreter her iki taraftan da birbirine bağlantısız olarak yer almaktadır. Üreterler böbreklerdeki idrar kesesine bağlanmış olan ve idrarın böbrek içerisinde mesaneye ulaşmasını sağlayan organlar adı verilmektedir. İnsan vücudunda ise 2 adet bulunmaktadır.

Üreter böbreklerde bulunur ve uzunlukları ortalama 25 ile 30 santimetre arasındadır. İdrarlar böbrekler tarafından üretilerek idrar kesesine geçer. Bu vazife üreterler tarafından sağlanmaktadır. Bu sayede üreterlerin boşaltım sisteminin bir parçası olduğunu söyleyebilir.

Üreter Taşı Neden Olur?

İnsan vücudundaki idrar yollarının bazı noktaları dardır, bazı noktaları ise geniştir. Böbreklerden gelen taşlar dar noktalara takılır ise üreterlerin tıkanmasına neden olmaktadır. Bu dar noktalar böbrek ile üreterin birleştiği yer, orta kısımdaki damarların kesişim noktası ve üreterin mesane ile kesiştiği noktadır. Böbrekten gelen ve dar noktalara sıkışan bu taşlar bazı durumlardan kendiliğinden düşecek kadar küçük boyutlardadır. Fakat bazı durumlarda dışarıdan bir müdahale yapılmadığı sürece düşmez ve tıkanıklığa neden olur.

Küçük boyutlu üreter taşları 5 mm'nin altında olarak kabul edilmektedir. Kişiler herhangi bir patolojik durum görmediği sürece taşlar bol su tüketilerek kendiliğinden mesaneye ulaşmaktadır. Ayrıca böbrekten gelen büyük boyutlu taşlar idrar yollarında takılıp mesaneye ulaşmadığı sürece büyüyüp gelişebilmektedir.

Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir?

Üreter taşı belirtileri her hastada farklılık gösterebilir. Fakat genellikle her hastada görülen belirtilerden birisi ağrılardır. Genel olarak karın ağrısı şeklinde başlar ve sırt, bel ve kasıklara doğru ilerler. Üreter taşı belirtileri genel olarak şunlardır:

- Mide bulantısı ve kusma
- İdrarda kan görülmesi durumu
- Sırt, kasık ve bel bölgesinde ağrıların oluşması
- İdrar yapma esnasında yanma ve ağrı hissi
- Normal durumdan daha sık idrara çıkma isteği
- Koyu renkli idrar ve kötü kokulu idrar
- Yüksek ateş ve titreme üreter taşı belirtileri arasında yer almaktadır.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Şok sözler! 'Survivor tarihinin açık ara en leş takımı'
Şok sözler! 'Survivor tarihinin açık ara en leş takımı'

Cadde | 09.05.2025 - 09:45

Survivor All Star 2025'te finale sayılı günler kala yarışmada heyecan giderek artıyor. Survivor macerası sona eren Senem Genç, sosyal medya hesabından olay bir paylaşımla adından söz ettirdi.

Yazarlar