Sağlık Uyku Nedir, Uykunun Evreleri Nelerdir? Uyku Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

Uyku Nedir, Uykunun Evreleri Nelerdir? Uyku Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

21.04.2021 - 14:45 | Son Güncellenme:

Uyku, farklı evrelerden oluşmakta ve farklı dinlenme özelliklerine sahip olan evreleri bulundurmaktadır. Daha etkili ve dinlendirici bir uyku için saatler ve uyuma şekillerine özen gösterilmelidir. Bu sayede uykunun kalitesi daha yüksek ve etkili olacaktır. Daha derin bir uyku için bilinmesi gerekenler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Uyku Nedir, Uykunun Evreleri Nelerdir Uyku Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

 Uyku, derin uyuma sürelerinden ve vücudun alışmış olduğu saat aralıklarına bağlı olarak etki derecesi göstermektedir.

Haberin Devamı

 Uyku Nedir?

 Uyku, canlıların dinlenmek, enerji üretmek, vücudun onarımını sağlamak adına gerçekleşen bir canlı faaliyetidir. Uykunun belli dönemleri ve belli gerçekleşen şartları bulunmaktadır. İnsanların uyku düzenleri, vücutlarının alışmış olduğu ve döngüsünü sürdürdüğü aralıktır.

 Uyku, insan gelişiminde gece saatleri olarak oluşan 24:00 aralığı ile 06:00 yani güneşin doğuşu arasında farklı etkiler göstermektedir. Uyku durumlarında 1,5 saatlik derin uykuya geçme ve derin uykunun sürdüğü 2 saatlik aralık bulunmaktadır.

 Uyku üzerine yapılmış olan farklı testler ve araştırmalar bulunmaktadır. İnsan uykusunun ne dönemlerde daha verimli olduğu ve ne süreler içinde uyunmasını etkili olacağına dair. Araştırmalar sonrasında havanın karanlık olduğu ve uyku halinin derin halde olduğu aralıklar belirlenmiştir.

Haberin Devamı

 Uykunun Evreleri Nelerdir?

 Uyku evreleri 5 farklı dönemden oluşmaktadır. Bu aralıklar içerisinde vücudun geçiş yapması ve evreler arasındaki etkilerin farkı bilinmektedir. İlk olarak Non Rem uyku aralığı bulunmaktadır. Bu aralık uykuya dalma aralığıdır.

 Uyku halinin başlaması yani uykuya dalma evresi ilk olarak başlamaktadır. Bunun ardından ikinci evre uykunun en etkili olduğu aralıktır. Uyku halinde ilk evre, yaklaşık olarak 1,5 saat sürmektedir. Bunun ardından en verimli uyku hali ise 2 saat sürmektedir.

 Daha kaliteli bir uykunun başlamasında 3.evre aşaması bulunur. Bu aşama içerisinde insan, rüya görmeye ve daha derin bir uyku haline geçmektedir. Bu aralık sonrasında ise Rem uykusu olarak söylenen ve uykunun tam anlamıyla gerçekleşme saatleridir.

 Uyku Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Uykunun daha derin bir şekilde gerçekleşmesi için insan vücudunun doğal saatlerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu saat aralıklarında uyunması halinde daha verimli bir uyku saati geçirilecektir. Dünyanın en karanlık olduğu saatler olarak gece yarısı ve güneşin doğma saatleri bulunmaktadır.

Yazarlar