UNUTKANLIK, HUZURSUZLUK VE YORGUNLUK ŞİKAYETİNİZİN SEBEBİ VİTAMİN B 12 EKSİKLİĞİ OLABİLİR

UNUTKANLIK, HUZURSUZLUK VE YORGUNLUK ŞİKAYETİNİZİN SEBEBİ

VİTAMİN B 12 EKSİKLİĞİ OLABİLİR!!'

Vitamin B 12 vücutta çeşitli biyokimyasal olaylar, DNA sentezi, büyüme ve nörolojik fonksiyonlar için gerekli B grubu suda eriyen bir vitamindir.

B 12 vitamininin tek kaynağı hayvansal kaynaklı proteinlerdir. En çok kırmızı et, tavuk, midye ve karaciğerde bulunur. Bitkisel herhangi bir kaynağı bilinmemektedir. Vücutta bir miktar kalın barsakta bakteriler tarafından sentezlenir ama burada sentezlenen B12 vitamini vücut tarafından kullanılamaz .

Haberin Devamı

Vitamin B 12 karaciğerde depolanır. Depo edilebilen miktar vücudumuzun en az 3-4 yıllık ihtiyacını karşılayabilir; bu nedenle B12 vitamini eksikliğine bağlı bulguların ortaya çıkması çok geç olur.

Günlük diyetimiz ile alınması önerilen vitamin B12 miktarı 2-3 mikrogramdır. Sıradan bir diyet bile bu ihtiyacı fazlasıyla karşılar.

Vitamin B 12 Eksikliği Neden oluşur?

-B 12 vitamin eksikliği daha çok katı vegeteryanlarda görülür.

- Uzun süre mide ilacı kullananlarda, mide-barsak ameliyatı geçirenlerde, kronik gastriti ve inflamatuar barsak hastalığı olanlarda ise emilim bozukluğuna bağlı olarak vitamin B12 eksikliği oluşur.

-Gebeliğinde vitamin B12 eksikliği olan annelerin bebeklerinde, fenilketonürili hastalarda da görülebilir.

Vitamin B 12 Eksikliğinde :

-Kansızlık ve buna bağlı halsizlik, yorgunluk, çarpıntı

-Büyüme geriliği, iştahsızlık

-Ağız içinde aft, düzleşmiş, parlak bir dil

-Tat ve koku alma duyusunda bozulma

-Ellerde ve ayaklarda uyuşma, hissizlik, huzursuzluk, kuvvet kaybı

-Psikolojik bozukluklar özellikle depresif ruh hali

-Unutkanlık

-Demans

-Baş dönmesi, denge bozukluğu, kulak çınlaması gibi belirtiler görülür.

Tanı Nasıl Konur?

Kanda ölçülen vitamin B12 düzeyi tanıda standart bir testtir. Ayrıca tam kan tetkiki ve çeşitli biyokimyasal testler ile eksikliğin varlığı, derecesi ve sebebi netleştirilir ve tedavi şekli belirlenir.

Tedavide;

Ağız yoluyla veya kas içine yapılan enjeksiyon ile vitamin B12 verilir. Verilekcek miktar ve süresi nedene bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.

Haberin Devamı

Vegeteryanlarda , diyetle alımın yetersiz olduğu durumlarda, emilim bozukluğuna yol açan tedavi edilemeyen nedenler söz konusu olduğunda günlük gereksinim kadar vitamin B12 içeren ilaçlar ömür boyunca diyete eklenmelidir.

Tarama İçin:

Yaşına ve önceki sağlık durumuna bakılmaksızın psikiyatrik hastaların ilk başvurularında serum vitamin B12 düzeyine rutin olarak bakılmalıdır.

Eksikliğe yol açabilecek nedenlerden biri bile varsa yılda en az 1 kez 65 yaşından sonra ise mutlaka her yıl vitamin B12 düzeyi ölçülmelidir.