Sağlık Vitiligo Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vitiligo Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?

09.09.2021 - 15:13 | Son Güncellenme:

Vitiligo nedir, belirtileri nelerdir? Vitiligo tedavisi nasıl yapılır? Vitiligo kimlerde görülür? Vitiligo hastalığının sebepleri arasında neler vardır? Vitiligo hastalığına dair tüm detayları derledik.

Vitiligo Nedir, Belirtileri Nelerdir Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır

Vitiligo, sedef hastalığı, egzama, diskoid lupus, skleroderma ve bazı cüzzam türleri gibi diğer edinilmiş cilt depigmentasyonu ile karıştırılabilir. Vitiligo ciltteki beyaz lekeleri ifade eder.

Haberin Devamı

Vitiligo Nedir?

Vitiligo, cildin beyazlaşmasına neden olan pigmentasyon kaybından (depigmentasyon) oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. Beyaz, düzensiz şekilli lekeler vücudun herhangi bir yerinde görünebilir. Etkilenen ve etkilenmeyen ciltler arasındaki renk farklılığından dolayı bu bozukluk koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo, nüfusun% 1 ila% 2'sini etkiler ve herkes buna sahip olabilir.

Bu durum ayrıca mukoza zarlarını ve retinayı da etkileyebilir. Vitiligodan etkilenen bölgelerde büyüyen tüyler de beyazlaşabilir.

Vitiligo Belirtileri Nelerdir?

Deride bulunan hücreler olan melanositler, cilde renk veren pigmenti üretirler. Melanin adı verilen melanositlerden elde edilen bu pigment, cilt, saç ve gözlerin pigmentasyonundan sorumludur. Melanositlerin yok edilmesi melanin üretimini engeller ve cilt hücreleri beyaz görünür; daha sonra vitiligodan bahsediyoruz.

Haberin Devamı

Vücudun çeşitli yerlerinden pigment kaybının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bu bir otoimmün hastalık olabilir. 

Bununla birlikte, ailede vitiligo öyküsü olan kişilerde etkilenme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, vitiligo aşağıdaki hastalıklarla ilişkilidir:

Pernisiyöz anemi;

Hipertiroidizm;

Addison hastalığı.

Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vitiligo, vücutta beyaz, düzensiz şekilli lekelerin ortaya çıkması veya değişen derecelerde depigmentasyon ile kendini gösterir. 

Melanin cilde rengini vermenin yanı sıra cildi güneşin etkilerine karşı da korur. Deride pigmentasyon olmaması bu nedenle etkilenen bölgelerde güneşe duyarlılık riskini artırır. Vitiligo, güneş yanığı ve cilt kanseri riskini artırır. Vitiligo bulaşıcı bir hastalık değildir.

Doktor vitiligo varlığını belirlemek için fiziksel bir muayene yapar. Kişiye genel sağlık durumu ve ailede vitiligo öyküsü de sorabilirler.

Çoğu durumda zor olsa da vitiligo için çeşitli tedavi türleri mevcuttur. Açık tenli kişilerin bronzlaşmayı önlemek için güneş ışığından kaçınmaları gerekebilir. Bu şekilde, normal pigmentli cilt bronzlaşmaz ve etkilenen bölgeler daha az belirgindir.

Haberin Devamı

Cildi yenilemeye yardımcı olan bileşikler içeren iki tür krem ​​vardır. Kortikosteroid içeren kremler, vitiligonun küçük beyaz noktalarına pigmentasyonu geri kazanmaya yardımcı olabilir.

Yazarlar