Sağlık Vulva Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vulva Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vulva Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vulva Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

04.03.2021 - 14:57 | Son Güncellenme:

Vulva, kadınlarda yaygın olarak görülen kanser türleri arasında yer alır. Her hastalık gibi bu hastalığın da erken teşhisi önem taşımaktadır. Vulva, kadının genital bölgesinin dış bölgesine verilen addır. Vajinanın dış bölümü yüzeyini saran cilt tabakasına denir. Çok hassas bir bölgedir. Yani vücudun diğer bölgelerine göre daha hassas olduğu bir bölgedir. Vulva kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavilerini ve tüm merak edilen soruları derledik. 

Vulva Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir Vulva Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır

Vulva, kadının vajinasının dış yüzeyini kapsar. Bu bölgede ağrılar bazı zamanlar sebepsiz çıkar. Çoğu zaman regl döneminde ve cinsel birleşmede ağrı oluşur. Kanseri ise çoğu kadında görülebilen bir kanser türüdür. 

Haberin Devamı

 

Vulva Kanseri Nedenleri Nelerdir?

 

Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinememek ile birlikte diğer kanser türleri gibi genelde hücrelerde oluşan mutasyona bağlı gelişmektedir. Bu bölgede tümörler sık sık dış duvarlara yerleşir. Tam olarak bilinmeyen nedenler olsa da en yaygın nedeni cinsel birleşme ile bulaşan HPV virüsü olarak bilinir. Diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:

 1. Sigara kullanımı

 2. HIV

 3. HPV

 4. İleri yaş

 5. Vulvada oluşan cilt hastalıkları

 

 Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

 

Bu hastalık başlangıçta çok fazla semptom göstermez ancak ilerleyen zamanlarda belirtiler verir. Birkaç sene sonra da fark edilir düzeye gelebilir. Bu kanser türü çoğunlukla kasık bölgesinde oluşan ve uzun süren kaşıntılar ve sonrasında geçmeyen yaralar ile meydana gelir. Bu hastalık vücudun dış yüzeyine bağlı olan bir hastalık türü olarak bilinse de geç tanı olan kanser türleri arasındadır. Bu açıdan kadınların kendi vücutlarını iyi tanıması ve kendilerinde oluşan hastalığı fark etmeleri erken tanı için önemlidir.

Haberin Devamı

 

 Bu hastalığa bağlı olarak meydana çıkan diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

 1. Yanma hissi

 2. Siğil

 3. Deride kalınlaşma

 4. İyileşmeyen yara

 5. İdrar yaparken ağrı hissetme

 6. Anormal kanamalar

 7. Dış genital yüzeyde olan kaşıntı

 8. Deride olan döküntü

 9. Cinsel birleşme esnasında ağrı

 10. Dış yüzeyde oluşan şişlik ya da yumru

 11. Kasıkta oluşan ağrı

 12. Kaşıntı olarak sıralanabilir.

 

 Vulva Kanseri Tedavisi Nasıldır?

 

 Bu hastalığın tedavisi de alanına ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Radyoterapi, cerrahi ve kemoterapi tedavi yöntemleri kullanılabilir. Cerrahi işlemde çok ağır olmayan bir ameliyat uygulanır. Oluşan tümörün alınması hedeflenir. Radyoterapi ise kanserin boyunu ve ölçüsünü küçültür. Bu da ameliyatın kolay geçmesini sağlar. Kemoterapi, bu ilaçlar hastaya belirli seviyede dozlar ile verilir. 

Yazarlar