Genel Sağlık Yaz tatilinde işitme cihazı kullananlar için tavsiyeler

Yaz tatilinde işitme cihazı kullananlar için tavsiyeler

22.06.2022 - 17:35 | Son Güncellenme:

Odyolog Mehmet Tarık Kaya, yaz tatilinde işitme cihazı kullananlara önemli tavsiyelerde bulundu. Kaya, "Yaz ayları işitme cihazlarının yoğun neme maruz kaldığı en önemli aylardandır. Bu nedenle yaz aylarında cihaz kullanırken diğer zamanlara oranla bir nebze daha dikkatli ve özenli olunmalı. Cihazınız için nem alıcı tablet kullanmanızı öneriyoruz" dedi.

Yaz tatilinde işitme cihazı kullananlar için tavsiyeler

Özellikle yaz tatiline çıkmadan önce işitme cihazı kullanan pek çok insan, cihazlarının zarar göreceği endişesini taşıyor. Basit ancak etkili bazı önlemlerle işitme cihazlarının yaz tatillerinde de rahatlıkla kullanılabileceğinin altını çizen Odyolog Mehmet Tarık Kaya, bu konuda merak edilen sorulara yanıt verdi.

Haberin Devamı

İşitme cihazlarının oldukça hassas cihazlar olduğunu söyleyen Tarık Kaya, "Yaz ayları işitme cihazlarının yoğun neme maruz kaldığı en önemli aylardandır. Bu durum işitme cihazında oksitlenmelere sebep olabilir. Bu nedenle yaz aylarında cihaz kullanırken diğer zamanlara oranla bir nebze daha dikkatli ve özenli olmalıyız. Eğer çok fazla terliyorsanız cihazınızı aralıklı olarak çıkarmanızı tavsiye ederiz. Cihazınız için 'nem alıcı tablet' kullanmanızı da ayrıca öneririz. Nem alıcı tabletlerin kullanım süreleri ortamdaki neme göre değişkenlik gösterir. Özellikle nemin yoğun olduğu illerde yaşayan kullanıcıların yaz kış nem alıcı tabletler kullanması gerekiyor. İşitme cihazları için nem alıcı tabletleri işitme cihazı merkezlerinden temin edilebilirsiniz" dedi.

Haberin Devamı

'SUYLA TEMASTAN KAÇININ'

Nemli havaların işitme cihazlarında bakteri üremesi için ideal bir ortam sağladığını aktaran Kaya, antibakteriyel temizleme mendilleri veya spreyleriyle cihazların düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini söyledi. Havuza veya denize girmeden önce işitme cihazlarının kullanımına ilişkin bazı bilgiler veren Kaya, "Suya temas öncesi cihaz mutlaka çıkartılıp kutusuna konulmalı. Cihazlar tekrar takılmak istendiğinde kulağın ve kulak çevresinin iyice kurulanması gerekiyor. Plajda kum, güneş ve tuzlu suya maruz kalıyoruz. Kum, işitme cihazındaki mikrofonu tıkayabilir, deniz suyu işitme cihazına küçük tuz kristalleri sokabilir. Elinizde kum varken işitme cihazına dokunmaktan kaçının, işitme cihazını tuzlu sudan uzak tutun ve güneş koruyucu veya güneş kremi kullanmadan önce işitme cihazınızı mümkünse çıkarın. Çünkü İşitme cihazları, krem, makyaj, parfüm, saç spreyi ve çeşitli yağlarda bulunan kimyasallardan zarar görebilir" diye konuştu.

'YAZ SONUNDA DESTEK ALIN'

İşitme cihazlarının ıslanma durumunda pilin hemen çıkarılması gerektiğini aktaran Kaya, bu durumda cihazın birkaç saat için kurumaya bırakılması gerektiğini söyledi. Islanan cihazın kesinlikle saç kurutma makinesi veya herhangi bir ısıtıcı makinayla kurutulmaması gerektiğini aktaran Mehmet Tarık Kaya, bu durumun işitme cihazlarının bozulma riskini artıracağı uyarısında bulundu. İşitme cihazlarının uzun süreli kapalı sıcak ortamlarda bozulabileceğini söyleyen Kaya, şunları da ekledi:

"Tatil bitiminde cihazları servise gönderip işitme cihazı bakımı yapılması gerektiğini de unutmamalıyız. İşitme cihazlarına yapılan bakımlar cihazlarınızın ömrünü uzatır."

Yazarlar