Genel Sağlık Yediklerinize dikkat

Yediklerinize dikkat

30.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yediklerinize dikkat

Yediklerinize dikkat


En şiddetli migren krizinden belli belirsiz sızılara kadar pek çok baş ağrısının sebebi tükettiğimiz besinler olabilir


       Pek çok baş ağrısının nedenini uzakta aramaya gerek yok. Her ne kadar yapılan araştırmalar bir kesinlik taşımasa da baş ağrılarının sebebinin veya bu ağrıları tetikleyen nedenlerin her gün yediğimiz yiyecekler veya bu besinlerdeki kimi maddeler olma olasılığı çok yüksek. İşte dikkat edilmesi gereken yiyecekler...

       Peynir
       Kaşar gibi bekletilmiş peynirler, damarları daraltan hormonların salgılanmasına yol açan tiramin adlı amino asit içerir. Damarların daha sonra genişlemesi başta zonklama şeklinde ağrıya neden olur.

       Kahve
       Bir fincan kahve, baş ağrısıyla başa çıkmanıza yardımcı olmasına rağmen, fazlası tersi bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak belli miktarda kahve tüketen kişide, kahve içmemek de baş ağrısına yol açabilir. Hafta içi her gün belli bir miktar kahve tüketen bir kişi, kahve içmediği hafta sonu ani bir başağrısıyla karşılaşabilir. Migreniniz varsa kahveyi azaltmaya çalışın ve sonuçları gözlemleyin.

       İçki
       İçtiğiniz kokteyllerin hafif olmasına dikkat edin. Kırmızı şarap, viski veya siyah bira gibi koyu renk içkilerde daha çok tiramin bulunur. Açık renk bira, beyaz şarap, votka ise miktarına dikkat etmek koşuluyla daha güvenli içkilerdir.

       Çikolata
       Çikolata, tiramin maddesi gibi baş ağrısına yol açan feniletilamin adlı bir kimyasal içeriyor. Bu nedenle kronik baş ağrısından şikayet edenlerin çikolata ile aralarına mesafe koyması en iyisi.

       Hazır gıdalar
       Çorba, sos gibi hazır gıdalarda kullanılan bir tür tatlandırıcı olan monosodyum glutamat, çok az miktarlarda alındığında bile kimilerinde şiddetli baş ağrısına yol açabilir. Bu madde de damarların genişleyip daha sonra daralmasına neden oluyor. Ürün paketlerinin üzerinde içerikleri her zaman açık bir biçimde yer almamasına rağmen “doğal tatlandırıcı", “hidrolize bitkisel protein" gibi ifadeler, monosodyum glutamat yerine kullanılır.

       Yapay tatlandırıcı
       Yapay tatlandırıcılarla baş ağrıları arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırma sayısı az olmasına rağmen, kimi hastalar bu ilişkiyi doğruluyor. Baş ağrınızı hangi besinin arttırdığını ya da tetiklediğini anlamanın en iyi yolu, örneğin bir ay boyunca yediklerinizi ve içtikleriniz, baş ağrısı çektiğiniz günleri işaretleyeceğiniz bir günlük tutmak. Baş ağrınızın yapay tatlandırıcıyla bir ilişkisi olduğunu keşfettiğiniz takdirde, tatlandırıcı kullanmaktan vazgeçmek en iyisi.

       Nitrat
       Tükettiğimiz kimi besinlerde içerilen tatlandırıcı maddesi gibi salam, sosis, pastırma, tütsülenmiş balık gibi et besinlerinde koruyucu olarak kullanılan nitrat da baş ağrısını tetikleyebiliyor.

       Tiramin
       Özellikle migren hastalarının yüzde 30’unun, tiramin adıyla bilinen amino aside karşı duyarlı olduğu biliniyor. Bazı tür peynirlerde, tavuk ciğerinde, konserve balıkta, maya kullanılarak fırında pişirilmiş yemeklerde, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, fıstık, susam, bezelye ve fasulyede bulunan tiramin, pek çok kişide baş ağrısına yol açıyor. Uzmanlar, bir süre için bu besinlerden kaçınarak bu maddenin baş ağrısına yol açıp açmadığını anlayabileceğinizi belirtiyor.

       Monosodyum glutamat içeren besinler:
      
  • Kabartma tozları
  • Konserve etler
  • İstiridye türlüsü
  • Mısır cipsi
  • Kavrulmuş yer fıstığı
  • Dondurulmuş hazır yiyecekler
  • Dondurulmuş pizza
  • Jöle
  • Patates cipsi
  • Salata sosları
  • Hazır çorbalar
  • Soya sosu


  • Yazarlar