Sağlık Yemek Borusu Ağrısı Neden Olur? Yemek Borusu Ağrısı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yemek Borusu Ağrısı Neden Olur? Yemek Borusu Ağrısı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

17.04.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:

İnsanların günlük olarak yaşamlarını idare etmeleri kadar besin alabilmeleri için yemek borusunu kullanmaktadırlar. Bazı durumlarda yemek borundan bazı ağrılar oluşmak da ve bu ağrılar insanları tedirgin edebilmektedir. Bireylerin yemek borusu hakkında en çok sordukları soruların başında Yemek borusu ağrısı neden olur? Yemek borusu ağrısı belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşe, merak edilen tüm detaylar...

Yemek Borusu Ağrısı Neden Olur Yemek Borusu Ağrısı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Yemek borusu besinlerin geçtiği ve peristaltik hareketlerin gerçekleştiği bir alandır. Pek çok kişi yemek borusunun boğazın ön kısmında bulunan ve içinde ses tellerinin de barındığı nefes borusu ile karıştırmaktadır.

Yemek Borusu Ağrısı Neden Olur?

Yemek borunda meydana gelen ağrıların birçok nedeni ve birçok sebebi bulunabilmektedir. Ağrının kesin kaynağının ne olduğunu öğrenmek için en yakın sağlık kuruluşu tarafında detaylı bir yemek borusu taraması yapılabilmektedir. Bu tarama esnasında farklı kalınlıklarda besinler yutturulabilmektedir. Bazı anlarda ise bireyler daha çok röntgen çekilmesi gerekebilmektedir.

Fakat unutulmaması gereken önemsenmeyen yemek borusu ağrısı birçok durumun habercisi olabilmektedir. İlk olarak bu durumların başına gelen ve en çok bilinene reflü veya yemek borusu kanseri olabilmektedir. Reflu oldukça tehlikeli ve sancılı bir ağrı olmaktadır.

İlaçları kullanılması halinde azalmakta ve geçmektedir. Yemek borusu kanseri ise oldukça tehlikeli bir hastalık olabilmekte ve erken teşhis ile aralatılması mümkün olmaktadır. Bu nedenle hür bir yemek borusu ağrısı hafife alınmamalı ve en yakın sağlık kuruluşu tarafında detaylı muayene olunmalıdır.

Yemek Borusu Ağrısı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yemek borusunda meydana gelen en büyük ağrılar genellikle bir yiyeceğin yutulması halinde olmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu ağrıların sadece yemek yenilmesi anında değil de hiç bir şey yapılmadan da ağrılar durulabilmektedir. Bu gibi belirtilerde kesinlikle doktora gidilmelidir. Reflü genellikle boğazda yanmalara sebep olunmaktadır. Tedavisi ise doktor tarafından kesin olarak sorunun saptanması ile birlikte gerçekleşmektedir.

Aynı şekilde yemek borusu kanseri için de tedavisi saptanmasında ve saptanma anında gerçekleşmektedir. Çünkü eğer yemek borudan bir kanser durumu var ise ve bu erken saptanır ise oldukça başarılı olunabilmektedir.

Yazarlar