Genel Sağlık Yılan zehri ilaç yapımında kullanılabilir!

Yılan zehri ilaç yapımında kullanılabilir!

19.09.2012 - 16:45 | Son Güncellenme:

Liverpool’dan araştırmacılar zehirli sürüngenlerin insan hastalıklarına karşı etkili olacak ilaçların üretiminde kullanılabileceğini belirtti.

Yılan zehri ilaç yapımında kullanılabilir

Zehir, ilaç yapımında kullanılan bir maddedir. Ancak içerisindeki kimyasallar insanlar için ölümcüldür.

Nature Communications isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırma yılan ve kertenkelelerin kendi ürettikleri zehirleri vücutlarında kullandığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, zehirlerin nasıl meydana geldiğini ve çeşitlilik gösterdiğini öğrenmek için zehirli yılan ve kertenkelelerin gen haritasını inceledi.

Zehrin beklenmeyen ölçüde dinamik olduğu, içerisindeki kimyasalların dönüştürülerek vücutlarının farklı bölgelerinde kullanıldığı görüldü.

Dr. Nicholas Casewell, “ Zehrin evrimi gerçekten karmaşık bir süreçtir. Yılanların zehir bezleri çok farklı amaçlara hizmet etmektedir. Zehrin bir kısmı avı öldürmek için kullanılırken diğer kısmı vücudun diğer dokularında farklı amaçlarla kullanılmaktadır, “ dedi.

Bangor Üniversitesi’nden Dr. Wolfgang Wuster, “ Yılan zehirlerinden pek çoğu, insanlarda hastalıklara karşı kullanılmak istenen fizyolojik bölgeleri hedef almaktadır,” diyerek yılan zehrinin hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Yılan zehri avının vücuduna girdiğinde kardiyovasküler sistemi, kalbi ve kan damarlarını hedef alır. Aynı strateji ACE inhibitörleri gibi tansiyon ilaçları tarafından da benimsenmiştir. Sinir sistemi de benzer bir alandır. Ancak zehrin öldürücü etkiden arındırılması gerekmektedir.

Yazarlar