SağlıkYutkunma Zorluğu Neden Olur? Boğazda Yutkunma Güçlüğü Nasıl Geçer?

Yutkunma Zorluğu Neden Olur? Boğazda Yutkunma Güçlüğü Nasıl Geçer?

04.03.2021 - 14:05 | Son Güncellenme:

Yutkunma zorluğu, birçok hastalığın erken belirtileri arasında yer alır. Bununla birlikte yanlış beslenme alışkanlıkları da yutkunmayı güçleştirebilir. Çocuklarda görülme riski, yetişkinlere oranla 3 kat daha fazladır. Bunun en büyük nedeni çocukların bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olmamasıdır. Yutkunma zorluğu neden olur? Boğazda yutkunma güçlüğü nasıl geçer? Merak edilen tüm soruları sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Yutkunma Zorluğu Neden Olur Boğazda Yutkunma Güçlüğü Nasıl Geçer

Yutkunma zorluğu grip ve faranjit hastalıklarının belirtilerinden biridir. Siyah kıllı dil hastalığı (SKD) teşhisi konmuş kişiler de konuşmakta ve yutkunmakta zorluk çekebilir. Ne yapılırsa yapılsın belirtiler kaybolmuyorsa mutlaka kulak - burun - boğaz bölümünden randevu alınmalıdır.

Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

1- Gribal enfeksiyonlar:

Soğuk algınlığı sonucu ortaya çıkan gribal enfeksiyonlar, halsizlik, iştah kaybı ve yüksek ateş dışında yutkunma zorluğuna yol açar. Hasta, doktorun verdiği ilaçları aksatmadan kullanmalı ve bol bol istirahat etmelidir.

2- Çürük dişler:

Çürük dişler enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon ise kısa bir süre içerisinde dile ve boğaza sirayet eder. Belirtilerin geçmesi için dolgu yapılmalı ya da çürük diş çekilmelidir.

3- Yüksek sesle konuşmak:

İşi gereği ya da alışkanlıktan, çok fazla ve yüksek sesle konuşan kişilerin boğazı tahriş olur. Bu tahrişle birlikte birçok kişi hem konuşmakta hem de yutkunmakta zorlanabilir.

4- Bakteriler:

İltihaplı bakteriler de yutkunma zorluğunun başlıca nedenlerinden biridir.

Boğazda Yutkunma Güçlüğü Nasıl Geçer?

1- Bitki çayları:

Çay ve kahve gibi kafein - tein oranı yüksek içeceklerin yerine bitki çayları içmelidir. Özellikle papatya çayı ve ıhlamur boğazı yumuşatır.

2- Beslenme:

Yutkunma zorluğu çeken kişilerin çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olan gıdalardan uzak durması gerekir. Aşırı sıcak olmamak şartıyla bol bol çorba tüketilmelidir.

3- Su:

Çocuklar günde en az 1.5 litre, yetişkinler ise 2 - 2.5 litre su içmelidir. Vücudun su ihtiyacını başka içeceklerle karşılamak ise başta yutkunma güçlüğü olmak üzere birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.

4- Adaçayı ile gargara:

Adaçayı 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra soğuması için beklenir. Ilık ada çayı ile gargara yapmak hem enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önler hem de boğazı rahatlatır.

Bunun dışında hastaların boğazını dinlendirmesi, çok fazla ve yüksek sesle konuşmaktan kaçınması gerekir. Boğazı tahriş olan ya da bademcikleri şişen kişiler ise belirtiler tamamen geçene kadar aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketmemelidir. Bu tür içecekler boğazın daha fazla zarar görmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Elendikten sonra ilk paylaşım! Yiğit Poyraz detayı dikkat çekti
Elendikten sonra ilk paylaşım! Yiğit Poyraz detayı dikkat çekti

Cadde | 01.05.2025 - 07:11

Survivor'da 25 Nisan Cuma akşamı elenen Pınar Saka elendikten sonra ilk sosyal medya paylaşımını yaptı.

Yazarlar