Cilt Bakımı Yüz terlemesinin sebepleri

Yüz terlemesinin sebepleri

04.01.2017 - 15:15 | Son Güncellenme:

Terleme vücudun her yerinde mevcuttur, ancak yüzde gerçekleşen aşırı terlemenin nedeni nedir?

Yüz terlemesinin sebepleri

Sinir sistemi vücudun fazla ısındığını tespit ettiğinde nefes alma ve kan akışı modellerini değiştirir. Bunun sonucunda bir soğuma mekanizması olarak terleme devreye girer.

Haberin Devamı

Terleme vücudun her yerinde olabilir ancak genellikle koltuk altlarında, ellerde, ayaklarda ve yüzde görülür. Vücudun tüm bölgelerinde aşırı terleme kişi için sorun yaratabilir. Yüzde aşırı terleme ise özellikle sosyal ortamlarda rahatsızlık verici, utandırıcı olabilmekte, özgüveni azaltabilmekte ve günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesine müdahale edebilmektedir.

Yüzde aşırı terlemenin sebeplerinden ilki genlerle alakalıdır. Bir insanın derisinin, dermis (alt deri) katmanında 2 ila 4 milyon ter bezi bulunmaktadır. Ter bezlerinin miktarı ve tam olarak konumları tamamen kalıtsaldır. Yani eğer yüzde aşırı terleme yaşıyorsanız ailenizin diğer üyelerinin yüzlerinde ve saç derilerinde de aktif ter bezi sayısının fazla olması ihtimali yüksektir.
Sempatik sinir sistemi, otonom sinir sisteminin bir parçasıdır ve vücudu tehlikeden korumakla görevlidir.

Haberin Devamı

Çevresel koşullara göre beynin ter bezlerini aktif veya pasif hale getirmesi direktiflerini verir. Siringomiyeli veya sinirlerle alakalı başka bir hastalıktan dolayı bir sinir düzgün işlev gösteremeyince, sinir sistemi ter bezlerini, açlığı ve susuzluğu kontrol eden hipotalamusa karışık sinyaller gönderir.

Bu da yüzde aşırı terlemenin sebeplerinden olabilmektedir. Benzer bir şekilde depresyon, stres, anksiyete (endişe) gibi duygular hipotalamusta sinirsel aktiviteyi değiştirebilir ve bu da ter bezlerinin aktivitesinde karmaşaya ve aşırı harekete yol açabilir.

Aşırı kilolu insanlar, zayıf insanlara göre daha çok terlerler çünkü vücutları daha fazla mineral depolar ve ter bezlerinin de fazlalıkları atmaları gerekir. Vücutta ne kadar fazla yağ varsa, yüzde terleme de o kadar fazla olacaktır. Elbette genetik özellikler yine bireyden bireye durumun farklı olmasına yol açabilir.

Yüzde aşırı terlemenin sebeplerinden bir diğeri koşmak veya ağırlık kaldırmak gibi aktivitelerin vücudu aşırı ısıtmasıdır. Zorlayıcı tüm egzersizler veya aşırı sıcağa, sıcak havaya maruz kalmak, vücudun soğumasına yardımcı olacağı için aşırı terlemeye yol açabilir. Eğer vücudun aşırı ısınması gibi bir durum söz konusu değilse, kişi gergin değilse veya fazla kilo problemi yoksa aşırı terlemenin ortaya çıkması doktora görünmeyi gerektirebilir.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar