Yaşam Zipline Nedir, Nasıl Yapılır? Türkiye'de Zipline Nerelerde Yapılır?

Zipline Nedir, Nasıl Yapılır? Türkiye'de Zipline Nerelerde Yapılır?

21.05.2021 - 14:50 | Son Güncellenme:

Dünyada yapılan pek çok spor bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Zipline olmaktadır. Zipline hakkında en çok arama yapılan sporlardan birisi olmaktadır. Peki Zipline nedir, nasıl yapılır? Türkiye'de Zipline nerelerde yapılır? Sizlere zipline hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Zipline Nedir, Nasıl Yapılır Türkiyede Zipline Nerelerde Yapılır

Zipline ekstre sporlar arasında yer alan ve gün geçtikçe popüler olan sporlardan birisidir. Genellikle doğa ile iç içe yapılan bu spor mesire alanlarında yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 Zipline Nedir, Nasıl Yapılır?

 Zipline ipte kayma şeklinde yapılan bir spordur. Bir noktadan daha alçak bir noktaya gerilen çelik bir halat veya ip ile kayma sporu olmaktadır. Zipline sporu yapabilmek için yüksek bir noktaya çıkılması ve emniyet kemeri takılması gerekir. Daha sonra alçak bir noktaya kişiler kendi ağırlığı ve yerçekimi yardımı ile kaydırılır. 

 Zipline sporunda tekerlekli bir makara çelik bir halata bağlanır ve hızlanması sağlanır. 300 - 400 metrelik zipline hattında yaklaşık olarak 60 kilometre hıza ulaşılabilir. Dünyada bulunan en uzun, en yüksek ve en hızlı zipline Güney Afrika'da olmaktadır. Bu zipline yüksekliği 280 metredir. Uzunluğu 2 kilometre ve en yüksek hızı 160 kilometre olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Türkiye'de Zipline Nerelerde Yapılır? 

 Ülkemizde zipline parkuru bulunmaktadır. En büyük zipline parkuru Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı olan Göynük Kanyonunda bulunmaktadır. Bu parkur 1 kilometrelik bir parkur ve 4 ayrı hattan oluşmaktadır.

 Ülkemizde zipline hattı olan diğer bir yer ise Ilgaz Dağıdır. Ilgaz Dağındaki zipline hattı en uzun hat olarak bilinmektedir. Toplamda 640 metre uzunluğunda bulunan zipline hattı 25 metre yüksekliğine sahiptir. İpte kayma hattı ise Kadıntepe Tabiat Parkı içerisinde bulunmaktadır. 

 Ülkemizde bulunan diğer bir zipline hatları ise Uzundere ilçesinde bulunan ve Tortum Gölü üzerindeki hat, Borçka Barajı gölünün iki yakasında bulunan 35 metre yükseklikteki zipline hattı ve Rize ilindeki Ayder Yaylasında yer alan zipline hattıdır. 

Yazarlar