Milliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    YemekAğızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir! Sert olmuyor, asla kararmıyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerYemek Haberleri

    Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir! Sert olmuyor, asla kararmıyor

    16.11.2023 - 13:55 | Son Güncellenme: 16.11.2023 - 16:41

    #yaprak sarma#yaprak dolma#yaprak sarma tarifi#yaprak sarma iç harcı nasıl
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Yaprak sarma hazırlama aşaması her kültüre göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak pişirme noktasında herkesin muzdarip olduğu sorunlar neredeyse aynı. İşte yaprakları sertleşmeyen, pişirdikten sonra kararmayan lezzetli bir yaprak sarması tarifi.

    1/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Geleneksel yemeklerimiz arasında yer alan sarma, üzüm yapraklarının içine pirinç eklenen bir dolma çeşididir. Genellikle zeytinyağlı bir şekilde tüketilen sarmayı pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor.

    2/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Kış mevsiminde sarma tüketmek isteyenler genellikle önceden hazırlanan yaprakları kullanmaya başlar. Havalar soğumaya başladıkça taze üzüm yaprağı bulmak zorlaşır. İç harcı hazırlanan sarmalar, sofraların vazgeçilmezidir.

    3/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Yaprak sarmasının yumuşak olabilmesi için pişirmeden önce bir adet sade sodanın tencere içine dökülmesi öneriliyor. Böylece sert yapraklar yumuşacık oluyor. Bu yaprak sarması tarifi sayesinde bazı adımlara dikkat ederek yaprak sarmasını o şekilde hazırlayabilirsiniz.

    4/12MALZEMELER

    MALZEMELER

    - 500 gr asma yaprağı
    - 1/2 kıyma
    - 1/2 su bardağı pirinç 
    - 1/2 su bardağı ince bulgur 
    - 1 büyük boy kuru soğan
    - 2 diş sarımsak
    - 2 yemek kaşığı domates salçası
    - 1,50 yemek kaşığı biber salçası
    - 1 yemek kaşığı tereyağı
    - 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
    - Nar ekşisi ya da sumak

    5/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Yaprak sarmasını hazırlamak için ilk olarak asma yapraklarını kaynar suda haşlayarak süzmeniz gerekiyor. Ardından yıkadığınız pirinci tencereye alın. Su, tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Sonrasında suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.

    6/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Soğanları doğradıktan sonra kalan zeytinyağını bir tavaya ekleyerek kavurmaya başlayın. Gerekli baharatları ekleyerek karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız soğanlı harç ve pirinci bir kabın içerisinde birleştirip karıştırın.

    7/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Yaprakların kötü kısımlarını bıçak yardımıyla ayıklayabilirsiniz. Saplarını ve damarlı kısımlarını ayıklamayı unutmayın. Piştiğinde rahatsız edici olabilir. Ardından yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı harç koyup kenarlarını içeri katlayarak sarmaya başlayın.

    8/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Yaprakları sarma işlemi bittiğinde tencereye düzgün bir şekilde dizmeniz gerek. Üzerine limon suyu ve sıcak su ilave ettikten sonra tencerenin üst kısmına bir tabak kapatın. Kısık ateşte pişmeye başlayan yaprakların yumuşamasını bekleyin. Ilıklaşınca tüketmeye başlayabilirsiniz.

    9/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Hazırlanan iç harç ve yaprak hazırlığı birçok kültürde çeşitli hallerde kullanılıyor. Ancak yaprakların daha yumuşak ve esnek olması için sarma hazırlanmadan önce yaprakların haşlanması gerekir.

    10/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Sarmanın piştiğini anlamak için ise örttüğünüz tabağı açıp çatalla sarmayı kontrol edebilirsiniz. Üst taraftaki pirinçler pişmişse, ocaktan çekebilirsiniz.

    11/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Yaprak sarması piştikten sonra yaprakların kararmaya başladığını görürüz. Bu durumda lezzet katan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Sarmaların üzerine taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu, sarmanın hem daha lezzetli olmasını hem de parlak görünmesini sağlayacaktır.

    12/12Ağızda dağılan yaprak sarma öyle değil böyle pişirilir Sert olmuyor, asla kararmıyor

    Kurumasını önlemek için ise piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtebilirsiniz. Ayrıca pişen yaprak sarmaları buzdolabında saklamak sakıncalı değildir. Ancak hava almayan bir kapta saklamak çok daha iyi olacaktır.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Bütün uzmanlar aynı şeyi söylüyor 1 bardağı boğaz ağrısını alıp götürüyor
    Bütün uzmanlar aynı şeyi söylüyor! 1 bardağı boğaz ağrısını alıp götürüyor
    Küreği de tırmığı da dezenfekte edin Bitkiden bitkiye hastalık bulaşıyor
    Küreği de tırmığı da dezenfekte edin! Bitkiden bitkiye hastalık bulaşıyor
    Yılların sırrı 3 kaşıktaymış Kazandibinin kıvamını veriyor, pişince 200’e atın
    Yılların sırrı 3 kaşıktaymış! Kazandibinin kıvamını veriyor, pişince 200’e atın
    30 Nisan 2025 Çarşamba burç yorumu - Günlük burç yorumları
    30 Nisan 2025 Çarşamba burç yorumu - Günlük burç yorumları
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZen gibi yaşamak: Nepal ve Tibet'te dinginliği bulmak
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu24 Mart Haftası burç yorumları: Gökyüzü sahnesinde final perdesi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Temizliği: Sağlıklı gülüşler için neden önemli?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu17 Mart Haftası burç yorumları: Ekinoks ile yenilenen enerjiler
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSakız çiğnemek dişler için faydalı mı, zararlı mı?
    İlgili Haberler
    Eşrefle Nisanın romantik anları
    Eşref'le Nisan'ın romantik anları!
    En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştı Melis Sezenden aşk sorularına yanıt
    'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü almıştı! Melis Sezen'den 'aşk' sorularına yanıt
    Derin Taludan yine çok konuşulacak videolu yanıt Her evde ayakkabıyla dolaşılır
    Derin Talu'dan yine çok konuşulacak videolu yanıt! 'Her evde ayakkabıyla dolaşılır'
    Sihirli Annem: Hepimiz Biriz afişi yayınlandı Vizyon tarihi kesinleşti
    'Sihirli Annem: Hepimiz Biriz' afişi yayınlandı! Vizyon tarihi kesinleşti

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik