SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır? Tüp Bebek İçin Yumurta Toplama İşlemi Ağrılı Mıdır?

Tüp bebek tedavisi bütün dünyada çocuk sahibi olamayan çiftler tarafından yaygın olarak uygulanan başarılı bir yöntemdir. Bu yöntemin başarıya ulaşması için yumurta toplama işlemi benzeri işlemlerin dikkatle yapılması gerekir. Peki yumurta toplama işlemi nasıl yapılır? Tüp bebek için yumurta toplama işlemi ağrılı mıdır? İşte yumurta toplama işlemi hakkında bilinmeyenler.

|

 Yumurta toplama işlemi, tüp bebek tedavisi gören hastaları en çok endişelendiren konulardan birisidir. Bu işlemde anneden yumurta alınır.

 Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

 Yumurta toplama işlemi, vajinal ultrason yöntemiyle yumurtalıklar içine iğne yerleştirilmesi ve yumurta içeren foliküllerin içi sıvıyla dolu kaplara boşaltılması işlemidir. Tip içine aktarılan sıvıdaki yumurtaların mikroskop altında incelenmesi sağlanır. Yumurta toplama işlemi için belirlenen uygun aralıklar bulunur. Yumurta verimi için adet kanaması başladıktan sonra yaklaşık 8-12 gün içinde yumurta toplama işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.

 Bazı durumlarda yumurta toplama işlemi karın bölgesinden de yapılabilir. İşlem sırasında hastadan toplanan yumurta sayısı tamamen kişinin tedaviye gösterdiği yanıta, yaşına ve yumurta rezervine bağlı olarak değişir. İşlem öncesinde ultrasonda görüntülenen her folikülün içinde yumurta barınmayabilir. Bu nedenle tedavi öncesinde kaç adet yumurta toplanacağına dair yaklaşık bir sayı belirlense de bu tam olarak bilinemez.

 Tüp Bebek İçin Yumurta Toplama İşlemi Ağrılı mıdır?

 Yumurta toplama işleminin en merak edilen yanlarından biri de ağrılı olup olmadığıdır. Bu işlem maalesef ağrılı bir yöntemdir. Tüp bebek tedavi yöntemindeki tek ağrılı işlem yumurta toplama işlemidir. Ancak işlem sırasında sedasyon anestezisi uygulanabilir. Sedasyon anestezisinde yumurta toplama işleminden önce hastaya damar yoluyla anestezi uygulanır ve hasta uyutulur.

 Oldukça kısa süreli bir işlem olan bu uygulamada eğer hastadan 1-2 yumurta almak gibi bir beklenti varsa anestezi önerilmez. Yumurta toplama işleminde lokal anestezi de uygulanabilir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak anestezi ihtiyacı olup olmadığı uzman hekim tarafından belirlenir.

 Yumurta toplama işlemi sonrasında bölgede hafif sancı ve ağrı hissetmek normaldir. Ancak verilen ağrı kesiciler bölgedeki hassasiyetin azalmasını sağlar. Tedavi sırasında hastaya anestezi uygulanmışsa, anestezinin etkisi tamamen geçene kadar antibiyotik ve serum takviyesine devam edilmesi gerekir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.