Genel Sağlık ABD'nin herkesten gizlediği tavuk çiftlikleri! Tek amaçları var: 'Sihirli formül'

ABD'nin herkesten gizlediği tavuk çiftlikleri! Tek amaçları var: 'Sihirli formül'

25.12.2023 - 06:44 | Son Güncellenme:

ABD'de potansiyel olarak yıl boyunca yumurtlayan milyonlarca tavuk bulunuyor. Ancak tavukların nerede tutulduğunu çok az kişi biliyor. Çünkü ulusal güvenlik nedeniyle yerleri açıklanmıyor. Her gün devlet destekli güvenlik sistemleri ve muhafızlar eşliğinde yüz binlerce yumurta, korunan tesislere kamyonlarla taşınıyor. Peki ABD tavuk çiftliklerini neden halkından ve dünyadan gizliyor?

ABDnin herkesten gizlediği tavuk çiftlikleri Tek amaçları var: Sihirli formül

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - ABD hükümeti uzaylılar, yasa dışı deneyler, politik konular ve çeşitli olaylar hakkındaki gizli gerçekleri kendi halkından ve dünyadan saklamasıyla tanınıyor. 'Bulmaca Alanı' olarak adlandırılması nedeniyle adını sıkça duyduğumuz 51. Bölge, 1955 yılından bu yana milyonlarca ABD’linin dikkatini çekmeye devam ediyor. Ancak son zamanlarda ABD’de de bu konunun yerini herkesten gizledikleri tavuk çiftlikleri alıyor. Çünkü tavukların nerede tutulduğunu çok az kişi biliyor ve ulusal güvenlik nedeniyle yerleri açıklanmıyor. Her gün yüzbinlerce yumurta kamyonlarla tesislere taşınıyor, burada güvenlik görevlileri ve multimilyon dolarlık hükümet destekli güvenlik sistemleri tarafından korunuyor. Peki ama neden?

Haberin Devamı

ABDnin herkesten gizlediği tavuk çiftlikleri Tek amaçları var: Sihirli formül

Pek çok kişinin aklına ilk olarak ABD’nin bütün insanları tavuğa dönüştürmeye çalıştığı gelse de durum öyle değil. Hatta aksine iyi niyetli olduğu bile söylenebilir. Her gün devlet destekli güvenlik sistemleri ve muhafızlar eşliğinde yüz binlerce yumurta, korunan tesislere kamyonlarla taşınıyor. Bunun nedeni ABD halkının yumurtaları kahvaltıda tüketmesi değil, grip aşısının 'sihirli formülü'nü barındırması.

GRİP AŞILARI İÇİN YUMURTALARA BEL BAĞLANDI

Aslında virüslerin ve gribin bu denli artması, tavuk çiftliklerinin kurulmasının neden oldu. Son 80 yılda dünyanın büyük bir kısmı, grip aşıları için tavuk yumurtasına bel bağlamak durumunda kaldı. Bilim insanları ilk olarak 1930'lu yıllarda yumurtanın aşı üretiminde kullanımını araştırmaya başladı. İngiltere'deki araştırmacılar silahlı kuvvetler üzerinde ilk denemeleri 1937'de gerçekleştirdi ve bir yıl sonra ABD, ordusunu grip aşısıyla koruyabileceğini keşfetti.

BİR SEZONDA 140 MİLYON YUMURTA KULLANIYOR

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (HKÖM) göre, geçtiğimiz grip sezonunda ABD genelinde 174,5 milyon doz grip aşısı dağıtıldı ve bunların yüzde 82'si yumurta bazlıydı. Her bir yumurtanın bir aşı ürettiğini düşünürsek, ABD'nin sadece bir sezon içinde 140 milyon yumurta kullanmış olabileceği anlamına geliyor. ABD hükûmeti, yıllık grip sezonlarına ve olası pandemilere hazırlıklı olmak adına son 15 yılda 100 milyonlarca dolar yatırım yaptı.

Haberin Devamı

ABDnin herkesten gizlediği tavuk çiftlikleri Tek amaçları var: Sihirli formül

AŞI ÜRETİMİ NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Belirli virüs türlerini seçmek için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile iş birliği yapan ABD, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine, diğer laboratuvarlara veya özel aşı üreticilerine gönderiyor. Sonrasında seçilen virüs, döllenmiş bir tavuk yumurtasına enjekte ediliyor ve kuluçkaya yatırılıp çoğaltılıyor. Bu şekilde bağışıklık sistemini olası bir enfeksiyona karşı hazırlamak adına yumurtalardan virüs antijeni elde ediliyor.

Ancak bu çalışmanın finansal yükü epey fazla. Çünkü gribin mutasyona uğraması nedeniyle türleri her yıl değişebiliyor. Bu da her grip mevsiminde yeni aşılara ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. Özellikle son yıllarda çıkan ve gelişen virüslere karşı etkisiz kalan bu yöntem, ABD'ye bayağı pahalıya mal oldu. Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı (SİHB), yüksek kaliteli yumurta tedariğini sağlamak için bir şirketle yaptığı üç yıllık sözleşme için 42 milyon dolar harcadı.

SALGINDA 900 BİN TAVUK YUMURTASINA İHTİYAÇ VAR

ABD'de potansiyel olarak yıl boyunca yumurtlayan milyonlarca tavuk bulunuyor. Washington'daki Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Otoritesi'nin yöneticisi Rick Bright, pandemik bir grip salgını sırasında yalnızca ABD'ye yetecek aşının üretilmesi için 9 aya kadar her gün 900 bin tavuk yumurtasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ABDnin herkesten gizlediği tavuk çiftlikleri Tek amaçları var: Sihirli formül

DİĞER HASTALIKLAR İÇİN DE KAYNAK OLABİLİR

Hong Kong Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Laboratuvar Bilimleri Başkanı Leo Poon'a göre, yumurtalar sadece grip aşıları için değil, aynı zamanda diğer hastalıklar için de potansiyel bir aşı kaynağı olabilir. Kovid-19 virüsü, diğer grip virüslerinin yaptığı gibi yumurtaların içinde çoğalamıyor. Bundan dolayı her ne kadar Kovid-19 için bir çözüm sunmasa da kim bilir belki de ileride gerçekten yumurtalar sayesinde insanlar farkında bile olmadan birçok hastalığı bu sayede atlatabilecek.

Haberin Devamı

Pek çok kişi konu ABD olunca söz konusu bu yumurtaların kötücül deneyler için kullanılmasının yüksek bir ihtimal olabileceğini düşünüyor. Yaşanan bu durumun Amerika'nın iyi gerekçelerle gösterilmiş kötü bir oyunu olabileceğinden endişe edenler de var.

Yazarlar