Mutfak Açık mutfaklar da açık fikirler

Açık mutfaklar da açık fikirler

11.04.2016 - 11:35 | Son Güncellenme:

Açık mutfaklar bazılarımız için oldukça şık ve modern dekorasyona sahip tasarımlardır. Peki bu mutfaklara daha yeni ve güzel fikirler katmaya ne dersiniz...

Açık mutfaklar da açık fikirler

Mutfaklar hiç şüphesiz bir evin karakterini belirleyen başlıca bölümleri arasında yer alırlar. Mutfakta pişen yemekler kadar mutfağın kendisi, biçimi, dekorasyonu, renkleri de ev sahibinin kişiliğine dair ipuçları taşır. Ve ülkemizde mutfaklar geleneksel olarak evin bütününden izole bölümlerdir.

Haberin Devamı

Yenilip içilen şeylerin çok ortalıkta olmasının kültürel olarak hoş karşılanmamasının yanı sıra, yemek kokularının evin kalan kısmından uzak tutulması ihtiyacı da bu şekilde bir konumlanışa sebep olmuştur.

Öte yandan dünya hızla değişiyor ve beraberinde hemen her şeyi de büyük bir hızla değiştiriyor. Evler, renkler, modalar, mimari, dekorasyon trendleri, hepsi baş döndürücü bir değişim içerisinde. Elbette mutfaklar da bu değişimden payına düşeni alıyor.

Tabular yıkılıyor, alışkanlıklar değişiyor. Mutfaklar artık açılıyor, açık mutfaklar istisna olmaktan çıkarak giderek daha yaygın bir hale geliyor. Teknolojinin gelişimiyle yeni nesil mutfak donatılarının yemek kokularını sorun olmaktan çıkarması da açık mutfakların yaygınlaşmasında önemli bir etken. Sonuç olarak birbirinden güzel tasarımlara sahip açık mutfaklar artık hayatımızın bir parçası. Bu yazımızda sizler için birbirinden ilginç ve şık açık mutfaklardan oluşan bir derleme yaptık.

Haberin Devamı

Açık mutfaklar da açık fikirler

Minimal bir tasarım, endüstriyel çizgiler
(Innenarchitektur Rathke / homify.com.tr)
Mutfaklar doğaları gereği bir parça dağınık mekânlardır. Türlü çeşit tencere, tava, bardak, tabak, baharat ve başkaca yiyeceklerin bulunduğu ve hepsinin de el altında olması gereken bir mekânı derli toplu bir görünüme kavuşturmak da pek kolay bir iş değil esasen. Öte yandan doğru bir tasarımla bunu başarabilen mutfaklar da yok değil. Minimal bir tasarıma sahip ve özellikle ahşap-metal uyumuyla endüstriyel izler taşıyan bu açık mutfağın bunu başardığına hiç şüphe yok.

Açık mutfaklar da açık fikirler

Hem iddialı hem de sıcacık bir mutfak
(Laura Gompertz / homify.com.tr)
İddialı bir dekorasyona sahip mekânlar genellikle insan ruhuna mesafeli, hatta soğuk olurlar. Bu durum mimaride de böyledir. Görkemli sarayların, devasa katedrallerin insanı sarıp sarmalayan sıcak bir havası olmasını beklemezsiniz. Bu mutfakta ise ilginç bir şekilde iddia ve sıcaklık bir araya gelmiş durumda. Mutfak dolapları ve orta bölümde yer alan mutfak adasıyla birleşen küçük köşe takımı konforlu bir ortamı temin ederken tasarımın cüretkâr yönünü ortaya çıkaran unsur olarak çatı pencereleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Açık mutfaklar da açık fikirler

Salonla bütünleşen bir açık mutfak
(Romero De La Mora / homify.com.tr)
Açık mutfaklar kategorik olarak bir başka odayla birleşen ve mutfağın kendi alanı dışında daha geniş bir alana dahil olan mutfaklardır. Buna karşın genellikle birleştikleri odanın belli bir köşesini işgal ederler ve doğrudan odak noktası olmazlar. Burada görülen son derece şık salonda ise açık mutfağın adeta başrole geçtiğini ve odanın tüm dikkat çekici yönlerine rağmen ilgi odağı olmayı başardığını görüyoruz.

Açık mutfaklar da açık fikirler

Şefin mutfağı
(Honey and Spice / homify.com.tr)
Bazı insanlar için mutfakları tam anlamıyla bir yaşam tarzıdır. Meslekleri bu olsun olmasın, yemek yapmayı, dünya mutfaklarından zorlayıcı tarifler denemeyi, bunları dostlarıyla paylaşmayı sever, özel bir kahveyi demlemek için gerekirse bir saatlerini feda edebilirler. İşte bu görseldeki mutfak tam da böyle bir ruha hitap ediyor. Muazzam genişlikteki ada, ona eklenen küçük yemek masası ve son derece geniş bir alana yayılan açık mutfak; yaşam tarzınız ne olursa olsun herkesin hayallerini süsleyecek bir mutfak olduğunu söylersek herhalde abartmış olmayız.

Haberin Devamı

Açık mutfaklar da açık fikirler

Modern, şık, pratik
(Lopez Foto Design / homify.com.tr)
Renkleri, yüzeyleri, modern ve pratik tarzıyla ön plana çıkan bir mutfak. Yine küçük denebilecek bir oturma odasıyla birleştiğini görüyoruz. Eğer mutfak ve oturma odası iki ayrı bölüm olsaydı, her biri kendi türünde oldukça küçük kalacaktı. Oysa güçlerini birleştirdiklerinde ikisinin toplamından daha fazla bir ferahlık yarattığını söylemek mümkün.

Açık mutfaklar da açık fikirler

Salonun ortasında bir mutfak, mutfağın ortasında bir bar
(Böhm-Mitsch Gmbh / homify.com.tr)
Açık mutfaklarda sıkça karşılaştığımız eklentilerden biri de bar taburesi tipinde yüksek iskemleler ve bunlara eşlik eden bar tezgâhı benzeri uzantılardır. Genellikle mutfak adalarıyla birleşen bu tasarımlar, adanın üzerindeki tezgâhtan daha yüksek bir seviyede konumlanırlar. Böylece yemeğin hazırlandığı ve sunulduğu bölümler arasına az da olsa bir mesafe girmiş olur. Misafirlerinize henüz yaptığınız sıcak yemekleri ikram etmek için böyle bir tasarım en ideal modellerden biridir.

Haberin Devamı

Yazarlar