Sağlık Adet Öncesi (Adet Olmaya Yakın) Belirtiler Nelerdir? Ne Zaman Başlar?

Adet Öncesi (Adet Olmaya Yakın) Belirtiler Nelerdir? Ne Zaman Başlar?

25.02.2021 - 11:43 | Son Güncellenme:

Adet; kadınlar için oldukça önemli bir döngüdür. Doğurganlık için olması gereken bu döngüde, rahim içerisindeki kasılmalar sonrasında kanama olarak dışarı atılmasına adet denir. Kan yolu ile rahim içerisinde bulunan dokular vücuttan atılır. Her ay belli döngüde devam edip, kendisini yeniler. Bununla beraber hormonal değişiklikler söz konusudur. Bu süreç içerisinde PMS sendromu da görülmektedir. Peki adet öncesi belirtiler nelerdir? Ne zaman başlar? İşte detaylar.

Adet Öncesi (Adet Olmaya Yakın) Belirtiler Nelerdir Ne Zaman Başlar

 Sağlıklı kadınların her ay adet gördüğü belirtilebilir. Her 21 ile 35 gün arayla gerçekleşen adet dönemi öncesinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Adet öncesindeki belirtiler başladığında adet döneminin yaklaştığı anlaşılmaktadır. Adet öncesindeki belirtilerde en sık karşılaşılan durum bulantıdır. Adet belirtileri göstererek adet olamamak da sık bir şekilde yaşanır. Fakat bütün bunlar, bireyden bireye farklılık gösterir.

Haberin Devamı

 Adet Öncesi (Adet Olmaya Yakın) Belirtiler Nelerdir?

 Adet öncesi belirtiler, her kadında değişik biçimde görülebilmektedir. Bazı kadınlar belirtilerin hepsini yaşarken bazılarında birkaçını yaşamaktadır. Ayrıca belirtilerin yoğunluğu ve görülme sıklığı da her kişiye göre farklılaşmaktadır. Adet öncesinde görülen fiziksel belirtiler;

 - İshal ya da kabızlık,

 - Memelerde hassasiyet,

 - Şişkinlik,

 ​​​​​​- Memelerde şişme,

 - Baş ağrısı,

 - Kramp,

 - Yorgunluk,

 - Sırt ve bel ağrısı,

 - Baş ağrıları,

 - Ses, koku ve ışığa hassasiyet olarak sıralanabilir.

Adet öncesinde görülen psikolojik belirtiler;

 - İştahın kesilmesi ya da artması

 - Uyku sorunlarının varlığı,

 - Tahammül edememek,

 - Devamlı halsiz hissetmek,

 - Hafıza ve konsantrasyon zayıflaması,

Haberin Devamı

 - Ağlama, hüzünlenme gibi duygu değişimleri,

 - Çarpıntı,

 - Ruh halinde anlık değişimler,

 - Libidonun düşmesi,

Adet öncesinde yaşanan her belirtiyi adet öncesi sendromu olarak isimlendirmek doğru değildir. Adet öncesi sendromunun tedavi edilmesi adına tanı koyulması için belirtilerin yaklaşık olarak minimum üç adet döngüsünde her ay yaşamış olmak gerekiyor.

 Bununla beraber günlük yaşamın belli bir kısmını ya da tamamını etkilemesi, kanamanın başlamadan bir hafta önce ortaya çıkması ve kanamanın dördüncü gününe kadar sürmesi halinde adet öncesi sendromu tanısı konulabilir.

Adet Öncesi Belirtiler Ne Zaman Başlar?

 Adet öncesi sendromun nasıl ortaya çıktığını anlamak zordur. Her bireyde farklı etkilere sahip olan bu durum, her ay kendini belli ederek anlaşılabilir. Bazı belirtiler hafif olurken bazıları da çok şiddetli seyredebilir.

 Adet öncesi sendromu; genel olarak adetten bir hafta ya da 10 gün önce başlamaktadır. Adet başlangıcı yaklaştıkça durumun daha kötüye gittiği söylenebilir. Adet başladığı zaman belirtiler genel olarak birkaç günde ortadan kalmaktadır.

Yazarlar