Editörün Seçtikleri Ali EYÜBOĞLU

Ali EYÜBOĞLU

16.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'li bilimadamlarının slikon göğüslü kadınlarda esrarengiz bir hastalık saptaması bıçak altına yatan ünlülerde endişe yarattı

Ali EYÜBOĞLU

AMERİKALI bilim adamlarının yaptığı araştırmanın sonuçları, silikon taktıran ünlülerde panik yarattı. Silikon ile bağışıklık sistemi hastalıkları arasında bağlantı olduğunu ortaya çıkaran Louisiana Üniversite'ndeki bilim adamları, silikon takılan kadınların çoğunda, şimdiye kadar bilinen hiçbir kategoriye girmeyen bir hastalık saptaması, daha güzel olmak için bıçak altına yatan ünlülerde büyük endişeye ve hatta paniğe yolaçtı.
Silikonun zararları üzerine yapılan araştırma haberlerini okuduktan sonra, doktorlarına başvuran ünlüler, "Silikonun zararı olmadığına ilişkin bir haber çıkıyorsa, zararlı olduğuna dair de onlarca haber çıkıyor. Silikonu yapan doktorlar, hiçbir zararının olmadığında ısrar etmelerine karşın, yine de her kötü haberden sonra insanın kafasında soru işaretleri oluyor. Ama çok şükür ki, şimdiye kadar hiçbir kadın silikondan ölümcül bir hastalığa yakalanıp, yaşamını kaybetmedi" dediler.
Silikon taktırmayı düşünen ünlülerden Binnaz Avcı, "Gazetelerde Louisiana Üniversitesi bilim adamlarının açıklamasını okuduktan sonra operasyon yaptırmaktan vazgeçtim." dedi.
Sinema, sahne, podyum, müzik ve sosyete dünyasında silikon taktıran ünlülerin sayısı oldukça fazla.
Merve İldeniz, Sevda Demirel, Gözde Tan, Özlem Selanik, Canan Mutluer, İlknur Bozkurt, Demet Akalın, Aysu Başar, Zeynep Fadıllıoğlu, Filiz Tuna, Yasemin Kamhi, Canan Göknil, Elif Dürüst, Billur Kalkavan, Ayşegül Cinisli, Figen Oral, Gül Dürüst, Ajda Pekkan, Bülent Ersoy, Harika Avcı, Emel Müftüoğlu, Songül Ülkü, Gülay Alp, Seren Serengil, İpek Tenolcay, Küçük Ceylan, Asuman Zaim, Semra Türel, İpek Pınar, Aslıhan Öncü, Perim Amaç, Şebnem Özinal, Hülya Avşar ve Zeynep Tunuslu slikon taktıran ünlülerden ilk akla gelenler.
ABD'li bilim adamlarının, silikon taktıran kadınların organizmalarının polimerlere karşı antikor ürettiği, bunun da bağışıklık sisteminde tehlikeli sonuçlar doğurduğunu açıklaması, bu ünlüler arasında da korku ve paniğe yolaçtı. Ünlüler arasında, silikonun zararları üzerine yapılan bu son araştırmayı okuduktan sonra, pişman olup, "Bugünkü aklım olsa, silikon taktırmazdım" diyenler olduğu kadar, "Yediğimiz, içtiğimiz herşeyde risk var. İnceldiği yerden kopsun" diye düşünenler de var.
Sevda Demirel: "Türkiye'de bu işin uzmanlarından biri oldum adeta.
Nedendir bilemiyorum slikon üzerine çok spekülasyon yapılıyor. Benim başıma bir olay geldi. Göğüslerime taktırdığım ilk silikon, göğsümün uçundan dışarı fırladı. Yeniden damla silikon yaptırdım göğüslerime. Sonuçların bu denli zarar vereceğini bilseydim, hiç silikon yaptırmazdım. Yapılacak en mantıklı şey, silikondan uzak durmak."
Canan Mutluer: "Silikonun zararlarına ilişkin yapılan hir açıklamadan sonra, ister istemez insanda bir korku, bir panik oluyor. Bir takım sorulara yanıt arıyor insan. Silikonu icad eden, onun zararlarını keşfeden bilim adamları, silikonla gelecek rahatsızlıklara da çare bulurlar diyerek, kendi kendimi teselli ediyorum. Şunu rahatlıkla iddia edebilirim ki, silikon taktıran hanımlar, diğer hanımlardan çok daha fazla doktora gidiyor. En küçük bır rahatsızlıkta doktorun kapısını çalıyor. Kendine daha iyi bakıyor. Şu da çok önemli. Bir kadın olarak birşeylerini eksik hissettiğin zaman, silikon yaptırıyorsun. O eksikliğin psikolojik olarak verdiği rahatsızlık, silikon taktırdıktan sonra doğacak rahatsızlıklardan daha önemli. Ben silikon taktırınca kendime olan güvenimi kazandım. Kompleksten kurtuldum. Psikolojik rahatlamayı, silikonla gelecek tehlikeye tercih ettim. Gülü seven, dikenine katlanır."
Zeynep Tunuslu: "Ben daha çok yeni ameliyat oldum. Silikonla daha yeni tanışmış biri olarak açıkça konuşmak gerekirse bu konularda fazla bilgi sahibi değilim. ABD'de yapılan bu araştırmayı, slikonlarımı takan doktorum Nazım Durak'a sorup, ondan bilgi alacağım."
Şebnem Özinal: "Dünyada binlerce, milyonlarca kadın var silikonlu... Silikonun zararlı olduğunu söyleyenler bilim adamları, takanlar da ünlü doktorlar, profesörler... Zannetmiyorum ki doktorlar, para uğruna insanların sağlığını tehlikeye atsın. Ama silikonun tehlikesi olduğu şeklinde her haber insanda bir korku da yaratmıyor değil. Neticede vücuda yabancı bir madde konuyor. Tesellimiz, şu ana kadar dünyada silikondan ölen kadın yok. Silikon kadar, yediğimiz, içtiğimiz her şeyde, soluduğumuz havada bile hastalık yaratan maddeler var. O nedenle, ölmekten değil, yaşlanmaktan korkan bir kadın olarak, silikona da estetiğe de karşı değilim. Şu sıralar burnuma estetik yaptırmayı düşünüyorum. İleride, beni yaşlı gösteren her yerime estetik yaptırmayı planlıyorum."

Yazarlar