Editörün Seçtikleri Alüminyum folyo rahatlığı

Alüminyum folyo rahatlığı

09.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Alüminyum folyo rahatlığı

Alüminyum folyo rahatlığı


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Mutfağımızda alüminyum folyo, kağıt havlu, yağlı kağıt gibi farklı özellikleri olan çeşitli kağıtlar kullanıyoruz. Alüminyum folyo, hem pişirmede, hem de saklamada kullanılan, hayatı kolaylaştıran ürünlerden biri. Rulo şeklinde sarılmış olarak satılan bu ürünün başlıca işlevi, yiyeceklerin tazeliklerini korumaya yardımcı olmak. Örneğin sabah kahvaltısı yapmaya vaktiniz yoksa, akşamdan hazırladığınız sandviçi folyoya sarıp buzdolabında bekletebilir, sabah giderken de çantanıza atabilirsiniz. Yiyeceğe iyice sarılan folyo içerde terleme yapmadığından ekşimeyi ve bozulmayı önlüyor.
       Mutfağımızda da çeşitleri olan kağıtta sarılarak pişirilen yemekler artık alüminyum folyoda pişiriliyor. Yemeğin her tarafını kaplayan folyo, fırının ısısını her yana dağıtıyor ve yanmasını da önlüyor. Alüminyum folyo 30 - 220 derece arası ısıya dayanıklı bir malzeme. Özel olarak üretilen bazı folyolar ise 600 dereceye kadar dayanabiliyor.
       Buzdolabında saklanan peynir, salam, sucuk ve diğer şarküteri ürünlerini folyoya sararak saklamak ürünleri dış etkenlerden koruyor ve özgün lezzetlerinin değişmemesini sağladığı gibi kurumalarını da önlüyor. Derin dondurucuda saklanan yiyeceklere folyo sarmanın faydası ise yiyeceğin üzerinden sorun yaratmadan çıkarılabilmesi. Alüminyum folyo tart hamurunun üzerine yayılarak uygun ısıda pişmesini ve yanmamasını sağlıyor.
       Alüminyum folyo kullanmanın da kendine göre incelikleri var. Örneğin sanıldığının aksine çok çabuk alev alabilen bir malzeme. Bu nedenle ızgara ve fırında kullanılırken ısı kaynaklarına değmemesine dikkat etmek gerekiyor. Eğer mikrodalga fırınınız varsa alüminyum folyo kullanmaktan sakının. Çünkü hızla yayılan ısı folyoyu aşamıyor yiyeceklerin hızlı pişmesini önler.
       Alüminyum folyoyu yağlı kağıt yerine de kullanabilirsiniz. Ancak üzerini margarin ya da tereyağıyla bir miktar yağlamanız gerekir. Ayrıca servis yaparken spatula ve bıçağın çevresini folyoyla sıkıca sararak kullanabilirsiniz. Böylece yiyeceklerin yayılmasını önler, aynı zamanda bulaşıktan da tasarruf etmiş olursunuz. Eğer fırında pişirdiğiniz yemeğin üstü pişip altı pişmediyse üzerine folyo yayıp pişirmeye devam edebilirsiniz.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Yoğurtlu Bulgur Salatası, 6 kişilik / Hazırlama süresi: 20 dk.
       Malzemeler:
       1 su bardağı ince bulgur, 2 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı ceviziçi, 1/2 fincan zeytinyağı, 4 diş sarmısak, 1 demet taze soğan, 1/2 demet maydanoz, tuz, pulbiber
       Hazırlanışı:
       Bulgur, dövülmüş sarmısak ve yoğurdu karıştırıp bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün dövülmüş cevizleri ekleyip dinlendirin Karışımı servis tabağına alın ve etrafını kıyılmış maydanoz ve soğanla süsleyebilirsiniz. Zeytinyağını yakmadan kızdırıp pul biberi ekleyin. 1- 2 dakika sonra ateşten alın ve salatanın üzerine gezdirip servise hazır hale getirebilirsiniz.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Fırında salçalı tavuk
  • Sigara böreği
  • Yoğurtlu bulgur salatası

  • Yazarlar