Çocuk Sağlığı Anne karnındaki bebeklerde kalp parlaklığı Down Sendromu belirtisi mi?

Anne karnındaki bebeklerde kalp parlaklığı Down Sendromu belirtisi mi?

18.08.2021 - 15:49 | Son Güncellenme:

Gebelere yapılan düzenli muayeneler, anne adayı ve fetüsün sağlığı hakkında bilgi vermeye yardımcı oluyor. Detaylı ultrasonda bazı bebeklerin kalbinde parlaklık olduğu tespit ediliyor. Peki, bunun anlamı ne? Parlaklık, Down Sendromu riskine mi işaret ediyor? Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç.Dr. Ali Ekiz, konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Anne karnındaki bebeklerde kalp parlaklığı Down Sendromu belirtisi mi

Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç.Dr. Ali Ekiz “kalpteki beyaz parlaklık”, “parlak nokta” gibi isimlerle anılan bu durumu, biz uzmanlar tıbbi olarak “hiperekojen kardiyak odak” olarak tanımlıyoruz.

Haberin Devamı

Anne karnındaki bebeğe yaptığımız detaylı ultrason incelemelerinde, kalbi ve kalbin bölümlerini de ayrıntılı bir şekilde inceliyoruz. Anne karnında bebeğin kalbini incelerken Fetal EKO'nun en önemli aşaması 4 boşluk görüntüsüdür.

Anne karnındaki bebeğin kalbinde, 2 büyük boşluğu (ventrikül-karıncık), 2 de küçük boşluğu (atrium-kulakçık) vardır. Bu boşluklar birbiriyle simetriktir ve iki taraf da kan pompalanması görevini yerine getirir.

Bu ikisinin arasında da iki kapak vardır. Bu kapaklara atriyoventriküler kapaklar deriz ve bunlar kalbin en önemli iki kapağıdır.

İşte bu parlaklıklar da kalbin bir tarafında ya da iki tarafında ortaya çıkabilir, sayısı bir ya da daha fazla olabilir.

Kalpte var olan bu parlaklığa, kireçlenme yani kalsifikasyon ya da fibrozis yani doku kalınlaşması neden olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Her parlaklık hiperekojen kardiyak odak değil

Doç.Dr. Ali Ekiz, “Kalpte parlaklık gördüğümüz an 'Parlaklık izole mi?2 sorusunun yanıtını bulmaya çalışırız. Yani 'Kalpte başka bir problem var mı?', 'Kalbin dışında diğer organlarda sorun var mı?' sorularının yanıtı bizim için önemlidir. Çünkü eğer kalpteki parlaklık tek bir bulguysa tehlike arz etmez. Yani kalpte her gördüğümüz parlaklık 'hiperekojen kardiyak odak' değildir” dedi.

Down sendromu için risk artışı

Doç.Dr. Ali Ekiz, “Kalpteki parlaklık eğer izoleyse bu bir kalp anomalisi değildir. Bu durum bebeğin kalbinin gelişmesine, ileriki haftalarda bebeğin büyümesine ve sağlığına olumsuz etki etmez yani bebeğe zarar vermez. Parlaklık çok büyük olasılıkla kendiliğinden kaybolup gider. İzole kalp parlaklığında, hastayı takip etmeye yani tekrar Fetal EKO yapmaya gerek duyulmaz. Hiperekojen kardiyak odak, Down sendromu için risk artışı yapan hafif bir belirteçtir. Down sendromu risk artışı kat sayısı, 0,9 ila 1,2 arasında değişir. Hiperekojen kardiyak odak, Down sendromlu bebeklerin yaklaşık % 21 ila 28’inde görülür. Normal bebeklerin ise % 2 ila 5’inde görülür” yorumunu yaptı.

Parlaklık izoleyse, anne adayının yaşı gençse, tarama testleri normalse, bu durumun Down sendromu için yaptığı risk artışı anlamlı düzeyde değildir. Bu nedenle ek bir inceleme yaptırmak şart değildir.

Haberin Devamı

Altını çizmeliyiz ki yapılan tarama testlerinin başarısına bağlı olarak daha ileri testleri yaptırıp yaptırmama kararı tabii ki aileye aittir.

Örneğin ikili tarama testi ya da kombine testi yapmış hastalarda, üzerine bir de fetal DNA testi yapılırsa başarı şansı % 85-90’lardan % 99’lara kadar yükseltilmiş olur” şeklinde konuştu.

Buna detaya dikkat edin

Doç.Dr. Ali Ekiz, konuşmasını bitirirken konuyla ilgilenen kişilere uyarıda bulunarak şunları söyledi:

"Unutmayın ki kalpte parlak nokta bir perinatolog tarafından tespit edilmişse ve yanında anormal bir bulgu yoksa bu bir anormallik değildir, kalbin hastalığı değildir, bebeğe zarar verecek bir durum değildir.

Ancak tespit kadın doğum uzmanı tarafından yapılmış ise en uygun zamanda bir perinatoloji uzmanı tarafından detaylı ultrason ve fetal EKO yapılmalıdır.

Bu tip bir olayla karşılaştığınız zaman telaş yapmayın, kendinizi ve miniğinizi güvenilir ve deneyimli bir uzmanın ellerine emanet edin."

Haberin Devamı

 

Yazarlar