'Türkiye'nin Hareket Haritası Araştırması', pandemi sürecinde Türk insanının hareket ve spor alışkanlıklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, her 10 kişiden 8'i sağlık için spor yapmak gerektiğini düşünüyor. 4 kişiden 1'i haftada 3 gün spor yapıyor. Ancak pandemide hareketsizlik arttı ve toplumun yüzde 23'ü ortalama 5.3 kilo aldı.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen araştırma;

-Toplumun hareket tanımı

-İnsanların kendilerini ne kadar hareketli bulduğu

-Sporun hayatlarındaki yeri

-Pandemiyle birlikte hareket alışkanlıklarındaki değişimlere yönelik sonuçları ortaya koydu.

15-69 yaş aralığındaki üç bin kişiyle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 59’u kendilerini hareketli olarak tanımlarken; hareket, sporun yanı sıra günlük rutinler, ev işleri, alışveriş yapmak da hareketle ilişkilendiriliyor. 4 kişiden 1'i haftada 3 gün spor yapıyor.

Pandemide her iki kişiden biri hareket seviyesinin düştüğü söylerken bu dönemde 100 kişiden 23'ü ortalama 5.3 kilo aldı. MAC ve FutureBright’ın ortak araştırmasından çıkan sonuçlar ise şöyle:

Haberin Devamı

Zamanım yok diyoruz, yeterince hareket etmiyoruz

-Ankete katılan her 10 kişiden 4'ü spor aktiviteleriyle ilişkilendirirken 5'i hareket etmeyi yürüyüş olarak tanımlıyor. Gezmek, dolaşmak, ev işleri de hareket olarak tanımlanıyor

-Türkiye'de her 10 kişiden 1 kendisini 'çok hareketli' olarak, 5'i ise 'hareketli' olarak tanımlıyor. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 50’si, kadınların yüzde 60’ı, annelerin ise yüzde 70'i 'Hareketliyim' diyor

-Her 100 kişiden 15'i hareketlerini telefon uygulaması aracılığı ile takip ediyor. Günlük adım sayısı ortalaması 7.720

-Hareket etmeyenlerin en temel mazeretleri zaman olmaması ve yorgunluk

Sporun sağlığı desteklediğine inansak da 4 kişiden sadece 1'i spor yapıyor

-Her 10 kişiden 8'i sağlıklı yaşam için spor yapılması gerektiğini belirtiyor. Kadın katılımcılar erkeklere göre sporu kilo verme ile daha fazla ilişkilendiriyor.

-Türkiye'nin yüzde 75'i spor yapmıyor. Her dört kişiden biri spor yaptığını belirtirken, spor yapılan ortalama gün sayısı haftada 3.

Türkiye'de her 100 kişiden 23'ü ortalama 5.3 kilo aldı

-Ankete katılanların yüzde 47'si pandemi döneminde hareketlerinin azaldığını belirtiyor.

-Pandemi araştırmadaki tüm yaş gruplarında hareketleri kısıtlamış ancak ileri yaş grubuna uygulanmış uzun dönemli yasaklar nedeniyle, bu kesimde hareketsizlik özellikle yüksek.

-Çalışan kesim en hareketli kitle olarak ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

-Bu dönemde dışarıda yapılan temel aktiviteler olarak yürüyüş ve koşu öne çıkıyor.

-Evde yapılan sporlarda ise en fazla vücut egzersizleri tercih edilmiş. 25-34 yaş grubu vücut-kas egzersizlerine ağırlık verirken, kadınlar ve gençler pilates / yoga yapmaya yoğunlaşmış.

-Hareketli ve spor yapan kitlenin yarısı pandemi sonrasında daha fazla spor yapacağını söylüyor.

-Pandemiyle beraber her 3 kişiden 1'i beslenmesine dikkat ettiğini belirtiyor. Özellikle kadınlar (yüzde 34) ve spor yapanlar (yüzde 48) bu dönemde daha dikkatli beslenirken, halihazırda hareketsiz olan kitle (yüzde 21) beslenme konusunda daha dikkatsiz davrandığını belirtiyor.

-Her 100 kişiden 23'ü pandemi sırasında kilo aldığını ifade ediyor. Pandemi dönemde alınan ortalama kilo 5,3 kg olurken, kadınların ve hareketli sporcuların görece daha az kilo aldığı görülüyor.