Editörün Seçtikleri Astroloji falcılık değil

Astroloji falcılık değil

18.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Astroloji falcılık değil

Astroloji falcılık değil


İlgilisi çok olsa da, astroloji bilim adamları tarafından yok sayılıyor. Astrologlara göre bunun en önemli nedeni medyatik cinci-büyücüler


       Yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan, geleceği, bilinmeyeni öğrenme merakı, insanları birbirinden yaratıcı yöntemler bulmaya zorladı. Yunan ve Roma dönemlerinde Serapis Tapınakları’nda rüya yorumlatarak, şifa verilmesi modaydı. Roma döneminde, ölülerden gelecekle ilgili bilgiler alınabileceğine inanıldı. Günümüzde merak aynı merak ama yöntemler biraz farklılaştı. İskambil kağıtlarından baklaya, el ayasından kahve telvesine kadar pek çok “bilgi kaynağına" başvuruluyor. Bir de her derde deva tılsımlara... Evde kalanlara kısmet, nazara gelenlere kem göz, doğaüstü yaratıklardan korkanlara peri kovma...
       Bu inançların arasında yıldız falcılığı ya da müneccimlik diye tanımlanan astrolojinin payına ne düşüyor? Astroloji, sadece gazete köşelerindeki burç falları mı demek? Yoksa gizli güçler şatosunun anahtarı mı?
       Astroloji sözcüğü kimi zaman büyücülük ve cincilikle anıldı. Astrologlar da falcı diye tanımlandı. Bu durum onları çileden çıkarsa da astrologlar kendilerini televizyon kanallarında boy gösteren şovmen cinci-büyücülerden farklı tutuyor.

       Şanslı anlar hesaplanıyor
       Din adamlarının günah diye değerlendirdiği, bilim adamlarının ise kabul etmediği astroloji, yaşamımızın en hassas noktalarına kadar girdi. Bebeğinin daha şanslı olması için ne zaman doğması gerektiğini ya da aşk meşk ve iş mevzularında başarılı olup olmayacağını astrologlara hesaplatanların sayısı azımsanamayacak kadar çok. Astrologlar, karşılaşabileceğiniz en şanslı anları hesaplıyor, gerisi size kalmış!

       İlgi yetersiz
       Yıllardır astrolojiyle ilgilenen Rezzan - Metin Kiraz çifti, on yıldan bu yana astrolojinin büyük yol katettiğini düşünüyor. Onlara göre, bu işte en büyük pay medyaya ait. Ancak, 1973’den bu yana metafizikle ilgilenen Rezzan Kiraz’a göre astrolojiye gösterilen ilgi yine de yetersiz: “Astrolojiyi anlatmaya çalışıyoruz. Karşınızdaki elini uzatmazsa çabalarınız boşa gider.
       İlgi ve merak yok. Bilim adamlarında da öyle. Kimse kendi dairesinin dışına çıkmak istemediği için astrolojiyle ilgilenmiyor. Bilmedikleri konuda inanmıyorum diyerek, çifte cahillik yapıyorlar. Kanunlarda fal, büyü, hacı hoca yasaktır. Astrolojiyi de bazı beyinler fal gibi düşünürse bu konuda fazla bir şey yapamayız. Halka şovmenler yansıyor. Zaman içinde doğrular kalacak. Astrolojide hayatın nasıl olumlu hale getirileceği gizlidir. Biz geliştikçe astrolojinin değerleri de oturacak."

       Ticarete döküldü
       Metin Kiraz, ODTÜ İşletme Fakültesi mezunu olmasına rağmen önce okuyarak bilgi depolamış, gözlem yapmış, sonra astrolog olmuş. Ona göre, astrolog olmak isteyen baba yiğitlerin harcında ilgi ve genetik kod gibi özelliklerin bulunması şart. Malzemelerden biri eksikse iş ticarete dökülür ve “fırsatçı takımı" meydanlarda cirit atar. Falcılık ve büyücülüğü astrolojinin ilerlemesinin önünde engel olarak gören Metin Kiraz’ın kanıtı ise bugüne kadar bildikleri: “Önceleri televizyonlarda bilimsel boyutlarını tartışırdık. Ortaya sadece para kazanmak için çıkanların, cinleri olduğunu söyleyenlerin yüzünden astroloji, büyü, falcılık birbirine girdi. Bunlar astrolojinin ilerlemesini engelliyor. Ancak kimse astroloji yoktur diyemez. 11 Ağustos’taki güneş tutulması felaket haçına düşmüştü. Yani Uranüs ile Satürn 90 derece yaptı. Felaket beklentisine girmiştik. Abdullah Öcalan yakalandı, Yugoslavya’da savaş çıktı. Bu olaylar olmadan iki yıl önce yazmıştım. Özal’ın ölümünü de tahmin etmiştim. Bunlar astrolojinin kanıtlarıdır."

       Yarın: 2003’e kadar neler olacak?

Yazarlar