Sağlık Bacak ağrısına ne iyi gelir? Şiddetli bacak ağrısı neden olur?

Bacak ağrısına ne iyi gelir? Şiddetli bacak ağrısı neden olur?

03.12.2021 - 15:42 | Son Güncellenme:

Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bacak ağrıları kemik veya dokulardan da kaynaklanıyor olabilir. Romatizma dahil kasları fazla zorlama, ani hareketler gibi başka fiziksel sebeplerde bacak sızlamasına neden olur. Özellikle yaşlılarda ve az hareket eden kişilerde görülen bacak ağrısı tedavi edilmediği takdirde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Evde yapılabilecek bazı doğal yöntemler ile bacak sızlamaları dindirilebilir. Bacak ağrısı geçmiyor ve sürekli şiddetli bir şekilde devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bacak ağrısına ne iyi gelir? diyorsanız “Geçmeyen bacak ağrısına evde çözüm” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

İnsanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bacak ağrısı pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Romatizma, yaşlılık, hareketsizlik, aşırı hareket yaralanma gibi nedenlere bağlı olarak bacak ağrısı oluşabilir. Bacak ağrısı evde yapılabilecek bazı doğal yöntemlerle dindirilebilir. Ancak geçmeyen ve şiddetli bir şekilde devam eden bacak ağrısı için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Bacak ağrısının pek çok farklı nedeni olabilir. Bacaklardaki ağrı buradaki kemik ve ya dokulardan da kaynaklanıyor olabilir. Gün içinde çok yorulan kişilerde de kas zorlanmalarına bağlı ağrılar meydana gelebilir.

Bacak Ağrısı Neden Olur?

Bacak ağrılarının pek çok farklı nedeni olabilir. Özellikle de hareketsiz yaşam nedeniyle bacaklarda ağrı oluşur. Çoğunlukla masa başında çalışan kişiler gün içinde az hareket ettikleri için ilerleyen yaşlarda bacak ağrıları oluşabiliyor. Bacaklarda genel olarak uyuşmalar meydana gelir. Sonrasında ise şiddetli ağrılar da giderek artar.

Bacak Ağrısının Fiziksel Nedenleri

Hareketsiz yaşam: Genelde masa başı çalışan ve gün içerisinde çok az hareket eden kişilerde ilerleyen yaş ile birlikte bacak ağrısı ortaya çıkabilir. Hareketsiz kalan bacaklar önce uyuşmak suretiyle şiddetli ağrılara neden olabilir. Masa başı çalışan kişilerin en azından saat başı bacaklarını hareket ettirmeleri ya da kalkıp bulunduğu ortamlarda bir süre yürümeleri öneriliyor.

Haberin Devamı

Aşırı zorlama / yükleme: Spor ve egzersiz yaparken bacakları aşırı zorlamak kas ve eklem ağrılarına neden olmaktadır. Spordan önce ya da sonra yetersiz beslenmek de vücutta hem su hem protein kaybına neden olmaktadır. Haftanın her günü spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Günlük sporlarda ise bir saati aşmamaya özen gösterilmelidir.

Romatizma: Romatizma hem ayaklarda hem de bacaklarda ağrıya sebep olabilir. Soğuk hava ve rutubet gibi faktörler, tetikleyici unsurlar arasında gösteriliyor.

Ödem: Vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan ödemler sadece şişkinlik değil ağrıya neden olmaktadır. Ödemin vücuttan sağlıklı bir şekilde atılması için beslenme alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Bacak Ağrısına Neden Olan Yaralanmalar

Kramp: Yanlış ayakkabı seçimleri başta olmak üzere birçok faktör krampa yol açar. Kramp ise tıp literatüründe bir tür yaralanma olarak geçmektedir. Kramp girmiş bacakları olabildiğince hareket ettirmeye çalışılmalıdır. Yanlış adımlarla yürümek ve yere yanlış basmak da kramplar oluşumunu tetikler.

Haberin Devamı

Kas ve tendon yaralanmaları: Amatör ya da profesyonel olarak spor ile ilgilenen kişilerde bacak ağrıları çok daha şiddetli hissedilir. Özellikle futbol ve basketbol gibi temas sporlarında hem kas hem tendon yaralanmaları bacakların ağrımasına neden olmaktadır.

Bacak Ağrısına Neden Olan Diğer Faktörler

Sinir sıkışması: Bacaklar, en fazla kas kütlesine sahip olan vücut bölümüdür. Bununla birlikte bel altından ayak bileklerine kadar uzanan bölümde çeşitli sınırlar bulunmaktadır. Bu sinirlerin çevresel nedenlerden dolayı sıkışması kısa süreli bacak ağrılarına sebebiyet verebilir.

Bel fıtığı: Elli yaş üstü bireylerde çok sık rastlanan bel fıtığı hastalığının en büyük belirtilerinden biri bacak ağrısıdır. Ağrılar şiddetli ve sürekli oluyorsa profesyonel yardım almak gerekir.

Büyüme atakları: Çocuklarda 2- 3 gün aralıklarla görülen bacak ağrılarının yegane sebebi büyüme ataklarıdır. Özellikle ergenliğe geçiş döneminde geçici olarak hissedilebilir.

 Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Haberin Devamı

Bacaklarda çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen ağrıların giderilmesi için ilaç tedavisi ve ya doğal yöntemler kullanılabilir. Bacaklardaki ağrıların kronikleşmemesi için erken bir şekilde önlem alınması gerekir. Bacak ağrısı belirtilerinin görüldüğü anda mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktor tarafından verilen tedavi uygulanabilir.

Bacak ağrılarını dindirmek için kişilerin düzenli bir şekilde egzersiz yapmaları gerekir. Günlük olarak yapılan rutin yürüyüşler de bacak ağrılarını dindiren en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra doktor tarafından verilen ilaç takviyeleri ile bacaklardaki ağrılar da hızlı bir şekilde giderilebilir. Ayrıca bazı durumlarda fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Masa başında çalışan kişiler bacaklarını hareket ettirerek fırsat buldukça tempolu yürümeliler. Ayrıca gün boyu ayakta durulduğunda aşırı yüklenme ve zorlamalar neticesinde de bacak ağrıları meydana gelebilir. Spor ve egzersiz yaparken bacakları aşırı zorlamak eklem ve kas ağrılarına neden olabilir. Romatizması olan kişilerde de hem bacak hem de ayak bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelir. Bunda soğuk hava, rutubet ve neme bağlı faktörlerin de etkisi bulunuyor. Tüm bu faktörler tetikleyici olabiliyor. Bunun yanı sıra vücudun pek çok farklı bölümünde ödem oluşabilir. Ödemler sadece şişkinlik oluşturmaz. Aynı zamanda şiddetli ağrılara de neden olurlar. Ödemin vücuttan atılması için beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir.

Haberin Devamı

Bacaklarda ağrı meydana gelmemesi için günlük belli bir saat kadar yürüyüş yapılmalı. Yürüyüş ve düzenli egzersiz sayesinde bacaklardaki ağrılar da hafifler. Aynı zamanda sağlıklı ve ağrısız bacaklara sahip olmak adına beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekir. Bu sayede bacak ağrıları da hızla düzelir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için hem sağlıklı beslenmek hem de düzenli egzersiz yapmak gerekir. Bu sayede sağlıklı bir yaşam sürdürülür. Çocuklarda meydana gelen büyüme ataklarında meydana gelen bacak ağrılarında ise bu sürecin geçici olduğuna dikkat etek gerekir. Bu dönemdeki bacak ağrıları hızla düzelmeye başlar. Sinir sıkışmalarından dolayı meydana gelen bacak ağrıları masaj ile tedavi edilir.

Bacak Ağrılarına Evde Çözüm Yöntemleri

Bacak ağrılarının dindirilmesi için etkili çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Özellikle gün içinde yaşanan bacak ağrılarının dindirilmesi için bacaklar tuzlu ılık suda bekletilmelidir. Bacak bölgesine kadar dolan ılık tuzlu suda ayaklar belli bir süre bekletilmelidir. Bu sayede ayaklarda rahatlama sağlanır. Bacak ağrılarının giderilmesi için evde ve spor salonunda egzersiz yapmak da etkili olacaktır. Bu sporlar sırasında bacaklar çalıştırılmalı.

Bacaklarda bulunan kasların da çalıştırılması gerekir. Bacak ağrısı yaşayan kişiler günlük olarak yürüyüş yapmalılar. Özellikle ortopedik ayakkabılar ile her gün düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır. Bu sağlıklı bir yaşam için de gerekir. Bacak kaslarının çalıştırılması için tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Bu sayede ağrı semptomları da giderek azaltılır. Evdeki bu bacak kasları çalıştırma yöntemleri rahat bir şekilde kullanılabilir. Bacak ağrısına iyi gelen besinlerden olan yumurta, süt ve kırmızı et tüketimi de arttırılmalıdır. Bu şekilde eklem ağrıları en aza iner.

Soğuk Masaj

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

Ağrıları hissettiğiniz anda birkaç adet buz küpünü veya bir adet buz aküsünü havluya sarın. Bacağınızda ağrı hissedilen yere masaj yaparak 15 dakika uygulayın. Gün içinde 3 veya 4 defa uyguladığınızda, ağrılarınızın dineceğini göreceksiniz.

Yağlı Masaj

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve hardal yağından bir karışım elde edin. Bu karışımı ağrılı bölgeye uygulayın. 10 dakika boyunca bacaklarınıza masaj yaptığınızda yağların kan dolaşımı hızlandırdığını ve bacaklarınızı rahatlattığını göreceksiniz.

Zerdeçal

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

1 çay kaşığı toz zerdeçalı krem kıvamına getirene kadar susam yağı ile karıştırın. Elde ettiğiniz kremi ağrılı bölgenize sürün. Dairesel hareketlerle masaj yapın ve 30 dakika boyunca bekletin. Temizleme işlemini ılık su ile yapabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

Elma sirkesi kanda ve kemikteki iltihaplanmayı önler eğer varsa giderir. Potasyum ve kalsiyum içermesinden dolayı bacak ağrıları için de şifa olacaktır. Elma sirkesini içerek tüketebilirsiniz. Bir bardak ılık su ile 2 kaşık elma sirkesini karıştırıp gün içinde bir defa içmeniz, ağrının kesilmesi için yeterli olacaktır.

Epsom Tuzu

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

Epsom tuzu vücudun sinir sinyallerini düzenleyen ve özellikle ayak detoksunda tercih edilen bir maddedir. Epsom tuzuyla hazırlanmış suyun içinde bacaklarınız beklediği takdirde ağrılarınızı dindirmiş olacaksınız.

Kaliteli Beslenme

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

Vücudunuz gün içinde yeterli enerjiyi alamadıysa vücudunuz yorgun düşer ve ağrılar sizi rahatsız eder. Bu durumu önlemek için de sağlıklı beslenmeye ve ihtiyacınız olan besinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Özellikle kas ve kemik sağlığınızı koruyan yeşil bitkileri tüketmelisiniz. Antioksidan meyve ve sebzeler tüketerek ağrıya neden olan zararlı maddeleri de vücudunuzdan atabilirsiniz.

Limon Tüketimi

Bacak ağrısına ne iyi gelir Şiddetli bacak ağrısı neden olur

Bu süreçte etkili olacaktır. Salatalarınızda limon kullanarak vücudunuzu arındırabilirsiniz. Potasyum ve demir içeren besinler tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz. D vitamini ve kalsiyum alımı da bacak ağrılarını önlemede ve gidermede etkilidir. İlerleyen yıllarda bacak ağrıları görülmemesi için, çocukların gelişim dönemlerinde süt ve süt ürünleri tüketimine önem verilmelidir. Yetişkin insanların ise kemik hücrelerini koruması için süt tüketimini devam ettirmeleri gerekir.

 

Yazarlar