Genel Sağlık Bağımlılığın önlenmesi!

Bağımlılığın önlenmesi!

27.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Mustafa Necati Özfatura, "Kitle imha silahları belki de toprağın çok derinliklerine gömülecek, ama alkol, uyuşturucu ve sigara hızını artırarak bilhassa gençleri tahrip etmektedir" dedi.

Bağımlılığın önlenmesi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nce düzenlenen "1. Uluslararası Bağımlılık ve Önlenmesi Konferansı", Taksim The Marmara Otel’de başladı. Konferansın açılışında konuşan Özfatura, her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişinin sigaraya bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğine işaret ederek, "Bağımlılıktan kurtulmanın en etkili yolu hiç başlamamaktır" dedi.

Merak, özenti ve taklit duygularının bağımlılığa ittiğini belirten Özfatura, bu duyguların yapıcı ve ahlaki değerlere uygun olarak kullanılması halinde başarı getireceğini, aksi takdirde madde kullanımına sevk edeceğini söyledi. Alkol kullanımının insan hayatındaki etkilerine de değinen Özfatura, BM Dünya Sağlık Teşkilatı’nın verilerine göre cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüz vakalarının yüzde 50’si ve trafik kazalarının yüzde 50’sinin alkol kullanımı sonucu gerçekleştiğini ifade ederek, eşine şiddet uygulayanların yüzde 70’inin, işe giremeyenlerin yüzde 80’inin ve boşanmaların yüzde 80’inin alkol sebebiyle gerçekleştiğine dikkati çekti.

Uyuşturucu mafyasının dünya genelinde gelirinin 1 trilyon dolar olduğunu söyleyen Özfatura, uyuşturucu maddelere alışmanın ilk etabının sigara ve alkol olduğunu belirtti. Özfatura, "Dünyada kitle imha silahları olarak nükleer, biyoloji ve kimya silahları gösterilmektedir. Kitle imha silahları belki de toprağın çok derinliklerine gömülecek, ama alkol, uyuşturucu ve sigara hızını artırarak bilhassa gençleri tahrip etmektedir" diye konuştu.


Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Sekreteri Ahmet Sırrı Arvas da Türkiye’de 17 milyon insanın sigara kullandığını, bu durumun ülkeye maliyetinin 20 milyar dolar olduğunu söyledi. Dünyada her yıl sigara sebebiyle 5 milyon insanın, alkol nedeniyle de 1,8 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Arvas, yaptıkları bir araştırmaya göre alkol kullanma yaşının Türkiye’de 11’e kadar düştüğünü öne sürdü.

Arvas, sigara, alkol ve madde kullanımında aile, çevre, arkadaşlar ve okulun büyük etkisi olduğunu ifade ederek, günümüzde gençliğin yüzde 53’ünün esrarı bir kere denediğinin, yüzde 22’sinin ise ara sıra kullandığının araştırmalar sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

        

Yazarlar