Sağlık Bağırsak Çalıştıran Yiyecekler Ve Besinler Nelerdir? Bağırsak Sağlığını Koruyacak Gıda Önerileri...

Bağırsak Çalıştıran Yiyecekler Ve Besinler Nelerdir? Bağırsak Sağlığını Koruyacak Gıda Önerileri...

04.03.2021 - 17:47 | Son Güncellenme:

İnce ve kalın bağırsak olarak ikiye ayrılan bağırsaklar, sindirim sisteminde yer alır. Erkeklerde ince bağırsak 7 - 7.5 metre uzunluğunda iken, kadınlarda da 6.8 - 7.2 metre aralığındadır. Yaklaşık 2 metre uzunluğundaki kalın bağırsak da sindirim sisteminin en büyük organlarından biridir. Bağırsak çalıştıran yiyecekler ve besinler nelerdir? Sizin için bağırsak sağlığına iyi gelen yiyecekler ile birlikte derledik.

Bağırsak Çalıştıran Yiyecekler Ve Besinler Nelerdir Bağırsak Sağlığını Koruyacak Gıda Önerileri...

Bağırsak sağlığını tehdit eden parazit ve solucanlar, birçok hastalığa neden olur. Parazitlerden korunmak için tek tip beslenmekten kaçınmalı, yağlı, ekşi ve baharatlı gıdalar aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde bağırsak hastalıklarının birçok belirtisi ortaya çıkabilir. En yaygın görülen bağırsak hastalıkları şunlardır: Bağırsak fistülü ve ülseratif kolit.

Bağırsak Çalıştıran Yiyecekler ve Besinler Nelerdir?

1- Yoğurt:

Tamamen organik ve laktozsuz yoğurt, hem mide hem de bağırsak sağlığını korur. İçerdiği vitamin ve minerallerle öğün aralarında sıklıkla tüketilmesi gereken yoğurt, hazımsızlık şikayetini de giderir.

2- Armut:

Şubat ve Mart aylarında yetişen armut, bağırsak sağlığına iyi gelen meyvelerden biridir. Mevsiminde tüketilmeyen armutlar ise hormonlu olduğu için sağlığa zararlıdır. Diğer tüm meyveler gibi armudun da sadece mevsiminde tüketilmesi öneriliyor.

3- Keten Tohumu:

Son yıllarda hem Türkiye'de hem de dünya genelinde sık sık tüketilen bitkilerin başında geliyor. Çayı da yapılabilen keten tohumu yüksek oranda omega 3 yağ asidi içerir. Bağırsak faaliyetlerini düzenleyen bu bitkinin aç karnına tüketilmesi gerekiyor.

4- Kivi:

C, D ve K vitamini bakımından zengin bir meyve olan kivi de bağırsakların çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olduğu için hem mide hem de bağırsak sağlığı için sık sık tüketilmelidir.

Bağırsak Sağlığını Koruyacak Gıda Önerileri

1- Kefir:

Bağırsak sağlığını koruyan yiyeceklerin başında kefir geliyor. Bağırsaklardaki kötü parazitleri yok eden kefir, bağırsak faaliyetlerini düzenler.

2- Maden suyu:

Ülser, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları bağırsak sağlığını da olumsuz etkiler. Bunun önüne geçmek için yemeklerden birkaç saat sonra maden suyu içilebilir. Midedeki asit oranını dengeleyen ve yiyeceklerin çok daha hızlı bir şekilde sindirilmesini sağlayan maden suyuna limon ilave edilebilir.

3- Barbunya ve Fasulye:

Gaz sancılarını gideren barbunya ve fasulye, sindirim sistemine iyi gelen baklagiller arasında yer almaktadır. Mide ekşimesine ve hazımsızlığa da iyi gelen baklagiller haftada 2 ya da 3 kez tüketilebilir.

4- Su:

Kabızlığı önleyen su, bağırsak sağlığı açısından da önemlidir. Günde en az 2 litre su içmek bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini yarı yarıya düşürür.

 

Yazarlar