Sağlık Bağırsak Kanaması Nedir, Neden Olur? Bağırsak Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak Kanaması Nedir, Neden Olur? Bağırsak Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

31.03.2021 - 12:07 | Son Güncellenme:

Bağırsak kanaması, ince veya kalın bağırsakta meydana gelebilecek yırtıklardan dolayı ortaya çıkan rahatsızlığa denir. Genellikle yaşı ilerlemiş olan kişilerde görülen bağırsak kanamasının en önemli nedeni, ince ve kalın bağırsakta bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanır. Özellikle de makattan ve ağız bölgesinden gelen kanama gibi belirtiler ile anlaşılan bağırsak kanamasını nedir, neden olur? İşte, tüm detaylar.

Bağırsak Kanaması Nedir, Neden Olur Bağırsak Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır

 İnce ve kalın bağırsaklarda meydana çıkan yırtıklar nedeni ile ortaya çıkan bağırsak kanaması, pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bağırsak kanamasının belirtileri, kanamanın şiddetine göre neden kaynaklandığına göre farklılık gösterebilir.

Haberin Devamı

 Bağırsak Kanaması Neden Olur?

 Bağırsak kanamasına neden olabilecek çeşitli hastalıklar vardır. Bunlardan başlıcaları ise şunlardır;

Anal fistül

İltihabik durumlar (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı)

Hemoroit

Kolorektal polip

Divertiküler hastalık

Kolorektal kanser

Yapısal damar bozuklukları

Bağırsak Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Bağırsakta kanamanın tespit edilmesi durumunda hasta vakit kaybetmeden hemen yatağa yatırılmalı ve tam istirahat halinde hiçbir şey yemesine izin verilmeden bekletilmelidir.

 Karnın üzerine buz kesesi konularak hemen ambülans çağrılmalı ve hekimin verdiği kan durdurucu ve kan pıhtılaşmasını kolaylaştıracak çeşitli ilaçlar ile tedaviye derhal başlanmalıdır. Aynı zamanda kanamanın nedeni tespit edildikten sonra kanamaya neden olan rahatsızlığın ortadan kaldırılması gerekir. Genelde yaşı ilerlemiş olan kişilerde bu hastalığın görülme sıklığı daha fazladır.

Haberin Devamı

 Bağırsak kanamasının, erkeklerde kadınlara göre daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Çocuklarda makattan kan gelmesi durumunda fazla korkuya kapılmadan vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bağırsak kanamasının tedavisinde endoskopik yöntemler tercih edilir. Kanamalarda hastalıklı bölgeye kimyasal maddeler enjekte edilir ya da ısı tedavisi uygulanır.

 Aynı zamanda oterizasyon tedavisi de uygulanabilir. Bunun ardından birtakım ilaçlar kullanılarak hastalığın tekrarlanması önlenir. Kalın bağırsaklarda yer alan poliplerin endoskopik yollarla çıkarılması ile kanamanın kontrol altına alınması sağlanır. Endoskopi tedavide yetersiz kaldığı zaman da cerrahi yöntemlere başvurulması gerekir.

 Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

 Bağırsak enfeksiyonu virüsler, bağırsak parazitleri, mantar gibi mikroorganizmaların düşük hijyen koşulları nedeni ile bağırsaklara yerleşmesi sonucunda üreyerek çoğalması bağırsak enfeksiyonlarına yol açar. Bağırsak enfeksiyonları, ishal, kabızlık, kusma, mide bulantısı ve kramp gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Yazarlar