Sağlık Bağırsak Kanseri Kaç Yılda Oluşur? Kolon Kanseri Yaşam Süresi Kaç Yıldır?

Bağırsak Kanseri Kaç Yılda Oluşur? Kolon Kanseri Yaşam Süresi Kaç Yıldır?

10.03.2021 - 12:41 | Son Güncellenme:

Dünyada birçok insan çeşitli kanser türlerine yakalanabilir. Bazı bireyler tedaviye cevap vererek iyileşebilir ve kanseri yenebilir. Bazı bireyler ise uygulanan tedavilere karşılık verememe sonucunda yaşamları bu kanser yüzünden sonlanabilir. Bağırsak kanseri de insanların sıklıkla duyduğu kanser çeşididir. Bağırsak kanserinin kaç yılda oluştuğu, yaşam süresinin kaç yıl olduğu bireyler için de büyük önem arz eder. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bağırsak Kanseri Kaç Yılda Oluşur Kolon Kanseri Yaşam Süresi Kaç Yıldır

 Ortalama olarak 1,5 metre uzunluğunda olan kalın bağırsağın iç yüzeyinde oluşan tüm kanserlere kolon kanseri denir. Kolon kanseri aynı zamanda bir bağırsak kanseridir. Bu kanser kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakada yer alan hücrelerin kontrolsüz olarak büyümesi ile gerçekleşir. Sağlıksız yaşam biçimi bu kansere davetiye çıkarır. Aynı zamanda lif yönünden düşük olan besinleri tüketenler, sigara ve alkol kullananlar, şeker hastalığı olanlar, şişmanlık sorunu olanlar, hareketsiz yaşam sürenler kolon kanserine yakalanma riski daha fazla olan bireylerdir.

Haberin Devamı

 Bağırsak Kanseri Kaç Yılda Oluşur?

 Bağırsak kanserinin oluşumu, gelişimi belir bir süre içinde meydana gelmektedir. Bu süreyi kişinin beslenme ve yaşam tarzı belirler. Eğer birey sağlıksız besleniyorsa ve hareketsiz bir yaşam sürdürüyorsa bağırsak kanserine çok daha hızlı oluşabilir.

 Bu sebepten dolayı bağırsak kanseri nedenlerini oluşturabilecek risk faktörlerinden uzak durmak gerekir. Kalın bağırsağın en uzun bölümü olan kolonda meydana gelen kanserlere kolon kanseri ve bağırsak kanseri denir. Aynı zamanda makata yakın olan son kısımda da kanser oluşabilir. Bu bölgede oluşan kansere ise rektum kanseri denir.

 Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bağırsak kanseri 10 yılda gelişebilir. Oluşumu da bu gelişme süresini kapsamaktadır.

Haberin Devamı

 Kolon Kanseri Yaşam Süresi Kaç Yıldır?

 Öncelikle şu bilinmelidir ki kolon kanseri insanların yaşam sürelerini etkileyen bir kanser türüdür. Kolon kanserinin tedavisinde de başarılı olunan hastalar oldukça fazladır. Bu hücrelerin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Yani kolon kanserinin evresi, ne kadar ilerlediği ile ilgilidir.

 Uygulanan tedaviler de kolon kanserine yakalanan bireylerdeki yaşam süresini etkilemektedir. Eski dönemlerde kolon kanseri hastalığına sahip insanların hayatta kalma süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Şimdi ise gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde kolon kanseri yaşam süresi 1 yıldan daha fazla olacak şekilde uzatılması sağlanmıştır. Aslında bu durum hastanın genel durumu ve tedaviye vereceği karşılık ile ilgilidir. Hasta ne kadar tedaviye olumlu karşılık verirse yaşama süresi de o kadar artmaktadır. Günümüz şartları sebebiyle yaşam süresini 3 yıla kadar uzatmak mümkün hale gelmiştir.

Yazarlar