Bebek Bebeklere yapılan gıda testlerine dikkat!

Bebeklere yapılan gıda testlerine dikkat!

05.08.2010 - 11:59 | Son Güncellenme:

Prof.Dr. Sema Aydoğdu, bebeklere yapılan gıda analiz testleri konusunda uyarılarda bulundu.

Bebeklere yapılan gıda testlerine dikkat

Çocuk gastroloji profesörü Sema Aydoğdu, kusma, ishal, iştahsızlık gibi sorunları olan bebeklere, bu sorunların gıda duyarlılığından kaynaklanabileceği düşüncesiyle, zayıflama diyeti yapanlara önerilen gıda analiz testlerinin yaptırıldığını söyledi. Bu testlerden yapılan her iki bebekten birine ‘gıda alerjisi’ tanısı konulduğunu ve bu yanlış teşhis yüzünden beslenmelerinden süt, et ve tahılların çıkarıldığını belirten Prof.Dr. Aydoğdu, “Sonrasında bu bebekler temel gıdadan yoksun bırakılmış, zayıflamış, boyu uzamamış olarak karşımıza geliyor.Bu testler yüzünden dünyada yüzde 5- 7 oranında olan çocuk gıda alerjisi oranı, İzmir'de yüzde 50 oldu” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sema Aydoğdu, bebeklere yapılan gıda analiz testleri konusunda uyarılarda bulundu. Prof.Dr. Aydoğdu, “Piyasada York, Imupro testi adıyla popüler olmuş, buna benzer gıda alerjilerini gösterdiği söylenen testler var. Özellikle zayıflama diyeti yapacak olan kişilere bu testler öneriliyor, bazı gıdalara duyarlılıkları olabileceği, aşırı kilo almalarına, kilo verememelerine bu gıdaların yol açabileceği söyleniyor. Bu testlerle belirlenen gıdaların alınmaması isteniyor. Bu testler doğrudan o gıdaya alerjiyi göstermedikleri gibi aksine o gıdanın kişi tarafından alınmış olduğu ve vücudunun ona karşın bir reaksiyonu olmadığını gösteriyor. Yani alerjinin tam tersi özellikle” diye konuştu.

Piyasada hekimlerin ve tıbbi bilginin de ötesinde çok yaygın bir kullanım olduğunu kaydeden Prof.Dr. Sema Aydoğdu, şunları söyledi: “Bu yaygın kullanımı İzmir'de, ilk 1- 2 yaştaki çocuklarda görüyorum. Kusması, ishal ve iştahsızlığı olan bebekler bu teste tabi tutuluyor. Oysa annenin bebeği yemeğe zorlaması, en önemli kusma ve iştahsızlık nedenlerinden biri. Yine annenin ‘besleyeceğim’ diye bazı gıdaları, meyve sularını gereğinden fazla yedirip içirmesi de ishal nedenleri arasında. Ama bu sorunlarla hekime başvuran annelere, bebeğin bazı gıdalara duyarlılığı olabileceği söyleniyor, test öneriliyor. Test sonucunda bebek süte, yumurtaya, başta buğday bütün tahıllara, hatta kırmızı ete alerjik çıkıyor. Kusmayı, ishali, iştahsızlığı düzeltmek adına bebeklere büyüme çağında bu temel gıdalar ‘alerji yapıyor’ denilerek verilmiyor. Sonra da bu çocuklar karşımıza zayıflamış, boyu uzamamış olarak geliyor. Bu bebekleri yeniden beslenme programına alıyoruz. Alerji yaptığı söylenen gıdaları yavaş yavaş bebeğe vermeye başlıyoruz, hiçbirinde alerji olmadığı ortaya çıkıyor.”

Devamı: İZMİR DÜNYA ORTALAMALARINI KATLADI

İZMİR DÜNYA ORTALAMALARINI KATLADI
Prof.Dr. Aydoğdu, bu testler yüzünden İzmir'in şu anda dünyada en çok çocuk alerjisi görülen kent haline geldiğini kaydetti. Prof.Dr. Sema Aydoğdu, alerji ve çocuk gastrologlarının İzmir'de çocuk gıda alerjisi görülme oranını yüzde 50'lilerin üzerine çıkaran bu test uygulamasını kaygıyla izlediğini söyledi. Çocuklarda gıda alerjisi görülme oranının dünyada yüzde 5- 7 oranında olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Aydoğdu, “Bu tanısal sorun olabilir ama bu yanlış tanıyla hastaların diyete sokulmuş olması çok ciddi bir şey. Bebeklik çağındaki çocuklarımızın sadece fiziksel değil zihinsel gelişiminde beslenme çok önemli. Ama bu dönemde gerekli olan sütten, yumurtadan, etten uzak tutuluyorlar. Çocukluk çağında asla kullanılmaması lazım, alerjiyi göstermiyor” dedi.

Prof.Dr. Sema Aydoğdu, bu testlerin kişinin o gıdayla karşılaştığında, tolere edebildiğini gösteren testler olduğunu ve başka anlamlar yüklenmemesi gerektiğini söyledi. Hekim arkadaşlarımın çocuklarının dahi bu şekilde beslenme bozukluğuna girdiklerini gördüğünü ifade eden Prof.Dr. Sema Aydoğdu, “Bizim dışımızdaki doktorlara yanlış bir sunum var. Bu testleri kime yaparsanız yapın süt, yumurta, tahıllar hepsi pozitif çıkar. Çünkü en çok bunları tüketiyoruz. Bu testlerin maliyeti 300- 1200 lira arasında çok yüksek ve İzmir'de tahlil yapılmıyor, çocuktan alınan kan İstanbul'a gönderiliyor. Eğer hekim arkadaşımız alerjiyi düşünüyorsa bu maliyetli testi yaptırmadan önce gastroloji ya da alerji uzmanlarından konsültasyon isteyebilirler. Bu testler çocukların gıda alerjilerinde yol gösterici olamazlar” diye konuştu.

2

Yazarlar